ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20012f16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczym
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student potrafi określić zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Jest zaznajomiony z rolą związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje umiejętność zaplanowania biokatalizowanych reakcji związków flawonoidowych prowadzących do uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia

Treści kształcenia: Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.

Literatura: Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353. Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988. Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997. Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999. Kączkowski J. (1993) Biochemia roślin, tom 2, PWN, Warszawa, 1993.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60 %

Uwagi: