Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20012f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczymKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Edyta Kostrzewa-SusłowJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student potrafi określić zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Jest zaznajomiony z rolą związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.Kompetencje:
Ukończenie kursu daje umiejętność zaplanowania biokatalizowanych reakcji związków flawonoidowych prowadzących do uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.
Literatura:
Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353.
Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988.
Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997.
Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999.
Kączkowski J. (1993) Biochemia roślin, tom 2, PWN, Warszawa, 1993.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60 %Uwagi: