ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20016o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Systemy zarządzania jakością
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UPWr
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawy zarządzania jednostką organizacyjną; rozróżnia systemy zarządzania organizacją wg różnych standardów: ISO 9001, ISO 17025, ISO 27000, ISO 14001, PN-N-18001; opisuje i objaśnia treści tych standardów; zna zasady dokumentowania tych systemów; wskazuje metody integracji systemów zarządzania; wymienia narzędzia stosowane w systemach zarządzania jakością; objaśnia rolę systemów zarządzania jakością na rzecz innowacyjności i konkurencyjności w gospodarce. Umiejętności: Student potrafi opracować dokumentację systemową do standardów zarządzania (wg ISO 9001, 14001, 17025); opracować mapę procesów; zaprojektować procedury i instrukcje do procesów; interpretować treści zawarte w ww. standardach.

Kompetencje: Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; jest otwarty na współpracę z zespołami projektującymi i nadzorującymi prace w organizacjach. Jest zdolny do samodzielnego wykonywania projektu dokumentacji SZJ i bezpieczeństwem.

Wymagania wstępne: Podstawy z zakresu zarządzania jakością. Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu

Treści kształcenia: Przedstawienie filozofii kompleksowego zarządzania TQM. Omawianie treści i znaczenia w zarządzaniu organizacją norm międzynarodowych dotyczących: zarządzania jakością, środowiskiem, pracą w laboratoriach, bezpieczeństwem informacji, bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne informacje o integracji systemów zarządzania jakością. Trendy w rozwoju gospodarczym z uwzględnieniem zarządzania wiedzą, rozwoju innowacyjności, personalizacji w systemach zarządzania jakością.

Literatura: 1. Hamrol A., 2013. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa. 2. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń 3. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. 4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II. 5. Zymonik Z., Hamrol A., Grudowski P.2014. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne -. 6. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Metody oceny: Zaliczanie projektów dotyczących dokumentowania systemów zarządzania. Egzamin pisemny i ustny.

Uwagi: