Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20019o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Nowoczesne metody badania zanieczyszczeń i zafałszowań żywnościKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr Anna Dąbrowska, dr inż. Marek Szołtysik, dr hab. inż. Agnieszka Tajner-Czopek, dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr hab. inż.Barbara Żarowska, drJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student jest świadomy zagrożeń wynikających z obecności zanieczyszczeń i zafałszowań w surowcach i wybranych produktach żywnościowych, potrafi dobrać odpowiednie metody ich identyfikacji. Zna zasady metod (biochemicznych, biologii molekularnej i technik chromatograficznych) wykorzystywanych w analizie żywności. Zna podstawowe akty prawne, terminy i definicje zanieczyszczeń, skażeń oraz zafałszowań żywności, rozumie związek pomiędzy potencjalnymi zanieczyszczeniami, skażeniami oraz zafałszowaniami surowców roślinnych i zwierzęcych, jakością produktów finalnych, jak również zdrowiem konsumentów.
Umiejętności: Student potrafi określić grupę produktów żywnościowych, w których potencjalnie mogą występować zanieczyszczenia, potrafi wskazać metody umożliwiające obniżenie ich przetwarzanej żywności. Student zna i potrafi wykonać nowoczesne metody wykrywania mikroorganizmów w żywności, dobiera odpowiednie materiały i podłoża umożliwiające szybkie wykrywanie obecności poszczególnych grup drobnoustrojów w żywności. Student potrafi dobrać metodę molekularną do oznaczania składu gatunkowego produktów roślinnych i zwierzęcych i zinterpretować uzyskany wynik. Potrafi zidentyfikować produkt GMO. Zna metody wykorzystywane do określania zafałszowania tłuszczu innymi obcymi tłuszczami, potrafi scharakteryzować zasadę metody odwoławczej określoną w odp. Rozporządzeniu Komisji Wspólnot Europejskich Potrafi zinterpretować uzyskany rozdział chromatograficzny triglicerydów, a także zidentyfikować rodzaj zafałszowania. Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie wybrać i wykonać odpowiednią analizę zanieczyszczeń, skażeń oraz zafałszowań surowców i wyrobów pochodzenia zwierzęcego/roślinnego.
Kompetencje:
Student zna zasady obowiązujące w pracy w laboratorium mikrobiologicznym/biochemicznym. Ma świadomość ważności przestrzegania higieny, szczególnie podczas pracy z drobnoustrojami patogennymi. Student zdaje sobie sprawę z konsekwencji zdrowotnych i prawnych wprowadzania do obrotu żywności skażonej i zafałszowanej. Potrafi wskazać potencjalne drogi zanieczyszczeń i zafałszowań żywności i ich eliminacji i analizy. Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny; rozumie powagę przestrzegania uwarunkowań prawnych związanych z możliwymi konsekwencjami zanieczyszczenia, skażenia oraz zafałszowania surowców i wyrobów pochodzenia zwierzęcego w aspekcie dbałości o zdrowie konsumentów. Student jest zdeterminowany w dążeniu do wytyczonego celu i ma świadomość jak go osiągnąć. Student jest zdolny do wyrażania własnych ocen Wymagania wstępne:
chemia żywności, mikrobiologia, analiza żywności, higiena i toksykologia żywnościTreści kształcenia:
Wybrane zanieczyszczenia i i zafałszowania żywności . Metody detekcji identyfikacji zanieczyszczeń i zafałszowań. Literatura:
1. Friedman M. 2015. Acrylamide: inhibition of formation in processed food and mitigation of toxicity in cells, animals, and humans. Food & Fuction. 6, 1752–1772.
2. Mendel F., Mottram D. 2005. Chemistry and Safety of Acrylamide in Food. In Advances in Experimental Medicine and Biology. Springer-Verlag US. pp. 1-466.
3. Tajner-Czopek A. Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu. 2011. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Monografie CXX. 1-86.
4. Turner P.C., McLennan A.G, Bates A.D., White M.R.H., PWN Biologia Molekularna (krótkie wykłady), , (kolejne wydania od roku 2004).
5. Słomski R., Przykłady analiz DNA, (kolejne wydania od r. 2004), Wyd. Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu,
6. Materiały wykładowe.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, sprawozdania z ćwiczeń, pisemne zaliczenie wykładówUwagi: