Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20085f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Środki spożywcze specjalnego przeznaczeniaKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Karolina Łoźna Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wie jakie jest zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, omawia skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie. Charakteryzuje poszczególne grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Omawia korzyści jakie wynikają ze stosowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów. Student zna procedury wprowadzania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku.
Umiejętności
Student potrafi określić zapotrzebowanie różnych osób na witaminy i składniki mineralne. Potrafi właściwie stosować środki spożywcze specjalnego przeznaczenia.
Student potrafi zweryfikować zasadność wprowadzania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego na rynek.
Kompetencje:
Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, ich rolą w organizmie oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia. Wymagania wstępne:
Chemia żywnościTreści kształcenia:
Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.Literatura:
1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008
2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008
5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie kolokwiumUwagi: