ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20089f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Suplementy diety
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Karolina Łoźna
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o suplementach diety. Charakteryzuje substancje wchodzące w skład suplementów diety. Zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie. Charakteryzuje grupy suplementów diety, omawia korzyści wynikające z ich stosowania. Posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów. Zna procedury wprowadzania suplementów diety do obrotu, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku. Umiejętności Student potrafi ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności, określa potrzebę suplementacji ich diety. Potrafi określić wpływ nieodpowiedniej suplementacji diety na organizm człowieka. Ocenia potrzebę wprowadzania suplementów diety na rynek.

Kompetencje: Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, ich rolą w organizmie oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia.

Wymagania wstępne: Chemia żywności

Treści kształcenia: Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych suplementów diety, procedurach ich wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.

Literatura: 1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008 2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006 4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008 5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów.

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie kolokwium

Uwagi: