Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10173f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Uprawa grzybów jadalnychKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
mgr inż. Cecylia UklańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobywa wiedzę na temat grzybów jadalnych i metod ich uprawyKompetencje:
Student potrafi współorganizować i nadzorować produkcję podstawowych gatunków grzybów uprawnych – pieczarki i boczniaka.Wymagania wstępne:
Botanika, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Nowoczesne metody uprawy grzybów jadalnych, produkcja podłoża oraz grzybni, ochrona upraw przed chorobami i szkodnikami, wartość odżywcza grzybów uprawnychLiteratura:
Szudyga K., Uprawa pieczarki. Hortpress, 2005, Gapiński M., Woźniak W., Ziombra M., Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, 2001,
Griensven L.J.L.D, The cultivation of mushrooms. Rustington, 1988
Pieczarki - biuletyn producenta pieczarki (kwartalnik)Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń – minimalny zasób wiedzy 60% (60% oceny)
Egzamin pisemny z części wykładowej – minimalny zasób wiedzy 60% (40% oceny)
Uwagi: