Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS20175f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Uprawa winorosli i produkcja winaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Marta Czaplicka-PędzichJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student nabywa wiedzę z zakresu zakładania winnicy, uprawy winogron oraz technologii produkcji wina, zna nowoczesne technologie stosowane
w winnicy oraz przetwórni wina. Potrafi wymienić maszyny i urządzenia związane z produkcją, pakowaniem, sortowaniem i właściwym przechowywaniem owoców i produktów. Zna przykłady zastosowania nowoczesnych rozwiązań w produkcji owoców i przetwórstwie wina. Student zna i rozumie korzyści ekonomiczne płynące
z zastosowania tych rozwiązań. O2 – W01, R2A_W05, R2A_W06, O2 – W03, R2A_W04, O2 – W02PO
Umiejętności: Student potrafi nazwać i wskazać elementy niezbędne do założenia winnicy. Student zna wymagania klimatyczno-glebowe winorośli. Student potrafi nazwać i wskazać maszyny
i urządzenia niezbędne do prowadzenia nowoczesnej produkcji winogron. Student potrafi przeprowadzić proste testy i próby związane z kondycją owoców. Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu pracy laboratoryjnej. Student potrafi zaplanować procesy produkcyjne w winnicy i przetwórni winogron. Student potrafi wybrać odmianę rośliny przydatną do obranego rejonu klimatycznego, określić najbardziej korzystny system prowadzenia winnicy oraz określić optymalny termin zbioru owoców. O2 – U01, R2A_U01, R2A_U03, O2 – U02, R2A_U02, R2A_U05 , R2A_U07, R2A_U08, O2 – U04,
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: umiejętność pracy samodzielnej i w grupie, współpracy z innymi studentami podczas przygotowywania projektu, umiejętność organizacji wspólnej pracy
w laboratorium. Nabycie umiejętności motywowania i uzasadniania zaproponowanych przez grupę rozwiązań. O2-K01, R2A_K01, R2A_K07, O2-K02, R2A_K03, O2-K05, R2A_K02, O2-K06, R2A_K04, O2-K07, R2A_K08
Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Winorośl – biologia, pochodzenie, odmiany. Szkółkarstwo winorośli. Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli. Systemy prowadzenia winnicy. Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach. Ocena dojrzałości owoców. Warunki i metody zbioru owoców. Laboratoryjne metody oceny dojrzałości winogron. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych linii technologicznych do produkcji wina. Technologie zbioru, i przechowywania stosowane w gospodarstwach winiarskich. Ekonomiczne i prawne aspekty produkcji winiarskiej, działanie gospodarstw enoturystycznych.Literatura:
Sękowski B., Myśliwiec R. 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 1966
Lisek J. Zdrowotność, Plonowanie i Rozmnażanie wybranych genotypów winorośli (Vitis sp. L.) w warunkach Polski. Zeszyty Naukowe ISiK, Skierniewice 2005.
Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007
Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002
Metody oceny:
Wiedza: pisemne zaliczenie części wykładowej, pisemne zaliczenie teoretycznej części ćwiczeń, praktyczne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
i terenowych
Umiejętności: przygotowanie projektu założenia winnicy, przeprowadzenie podstawowych analiz winorośli i wina w laboratorium.
Kompetencje społeczne: praca indywidualna
i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: