Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10316f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Produkty ogrodnicze w gospodarce żywnościowejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Dr hab. Maria Licznar-MałańczukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student rozpoznaje produkty ogrodnicze, zna ich skład chemiczny i potrafi podać stan krajowej produkcji różnych grup warzyw, owoców z drzew ziarnkowych i pestkowych, orzechów, krzewów jagodowych oraz importowanych do kraju płodów ogrodniczych z innych stref klimatycznych. Potrafi analizować poszczególne zabiegi agrotechniczne i ich znaczenie dla uzyskania wysokiej jakości produktów ogrodniczych. Zna specyfikę i celowość zastosowania różnych poziomów intensyfikacji produkcji oraz wykorzystania zróżnicowanych technologii w uprawie ważniejszych warzyw i owoców strefy umiarkowanej.
Umiejętności:
Student potrafi prawidłowo interpretować związki między podejmowanymi decyzjami gospodarczymi w odniesieniu do różnych produktów ogrodniczych (poszczególnych grup warzyw i owoców) w gospodarce żywnościowej i rozumie oraz przewiduje konsekwencje oraz skutki ekonomiczne i prawne dotyczące podjętych decyzji.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej różnych produktów ogrodniczych jako dóbr generujących dochód w gospodarstwie ogrodniczym. Potrafi myśleć i działać w sposób zapewniający racjonalną i efektywną koordynację zasobami zróżnicowanych produktów ogrodniczych w gospodarstwie, w firmie przetwórczej. Potrafi inspirować, organizować oraz wzbudzać świadomość w środowisku społecznym dotyczącą znaczenia warzyw i owoców w diecie, jako niezbędnych produktów żywnościowych wpływających na zaspokojenie potrzeb energetycznych człowieka, a także źródła związków antyoksydacyjnych o działaniu prozdrowotnym dla jego organizmu.
Wymagania wstępne:
Rolnictwo a środowisko, Podstawy produkcji roślinnejTreści kształcenia:
Klasyfikacja pomologiczna owoców ziarnkowych, pestkowych, jagodowych i orzechów, podział warzyw, wartość odżywcza i biologiczna płodów i wybranych produktów ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze poszczególnych grup owoców i warzyw w gospodarce żywnościowej. Związek metody uprawy, gatunków i odmian z kierunkiem produkcji.Literatura:
Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A. 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa;
Kołota E., Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. UWP, Wrocław
Metody oceny:
Wiedza: prace projektowe na ćwiczeniach, pisemne lub ustne zaliczenie wykładów
Umiejętności: laboratoryjna ocena jakości produktów ogrodniczych,
Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy; ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania
Uwagi:
rzutnik multimedialny, katalogi z odmianami, materiał roślinny