Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10121f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Biotechnologie przemysłowe w farmacjiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
8Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Małgorzata RobakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student potrafi opisać procesu biotechnologiczne otrzymywania omawianych na wykładzie preparatów biofarmaceutycznych. Wskazać najważniejsze aspekty opracowanych procedur (szlaki metaboliczne, szczep, warunki hodowli, separacji produktu) oraz wskazać potencjalne miejsca ulepszenia bioprocesu.
Umiejętności
Student potrafi nadzorować procesy biotechnologicznej produkcji leków – antybiotyków, enzymów, preparatów immunoglobulin, wielocukrów (dekstran), witamin i aminokwasów z wykorzystaniem drobnoustrojów, kultur tkankowych roślinnych i zwierzęcych w różnych systemach hodowlanych.
Kompetencje:
Student rozumie ważność zasad prowadzenia procesów biotechnologicznych z wykorzystaniem roślin, zwierząt oraz drobnoustrojów. Posiada świadomość niezbędnej współpracy oraz konieczności przestrzegania zasad BHP i utrzymania odpowiedniego stopnia czystości mikrobiologicznej.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna, biologia molekularnaTreści kształcenia:
Biokatalizatory wykorzystywane w procesach biotechnologicznych: drobnoustroje, komórki roślinne i zwierzęce, ich zalety i wady, doskonalenie (mutagenizacja, rekombinacja DNA), przechowalnictwo. Środowiska i systemy hodowlane. Zasady kontroli i prowadzenia bioprocesów. Przegląd przemysłowych syntez związków aktywnych farmakologicznie (antybiotyki, witaminy, aminokwasy, insulina, interferony, somatotropiny, przeciwciała monoklonalne). Zasady formułowania leków wytwarzanych metodami biotechnologicznymi. Aspekty społeczne oraz prawne stosowania biofarmaceutyków.Literatura:
1.Biotechnologia farmaceutyczna, praca zbiorowa pod redakcją R. H. Muller i O. Kayser, PZWL, 2003; 2.Podstawy Biotechnologii farmaceutycznej, O. Kayser, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2006; 3.Biotechnologia: podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, A. Chmiel, Wydawnictwo naukowe PWN, 1998, 4.Biotechnologia i chemia antybiotyków, A. Chmiel, S. Grudziński, Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998; 5.Biotechnologia zwierząt, praca zbiorowa pod redakcją L. Zwierzchowskiego, K. Jaszczaka, J.A Modlińskiego, Wydawnictwo naukowe PWN, 1997;6.Biotechnologia roślin, praca zbiorowa pod redakcją S. Maleszy, Wydawnictwo naukowe PWN, 2005; 7.Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych, praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2004.
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin pisemny.Uwagi: