Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSN20196o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Rolnictwo ekologiczneKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 9 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr Kuc, dr inż. Ewa TendziagolskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zapoznaje się z zasadami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym, wykorzystuje je do wskazania pozytywnych i negatywnych aspektów takiego systemu gospodarowania. Student posiada wiedzę na temat regulacji prawnych wymaganych do podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Umiejętności Absolwent kursu nabywa umiejętności planowania ekologicznej uprawy roślin w różnych warunkach siedliskowych oraz stosownie do prowadzonego chowu zwierząt w gospodarstwie. Szacuje stan roślin pod wpływem zmiennych warunków siedliskowych, rozpoznaje agrofagi i zapobiega ich inwazji w oparciu o dozwolone w rolnictwie ekologicznym metody ich ograniczania
Kompetencje:
Postawy
Student wykazuje zrozumienie specyfiki gospodarowania w oparciu o metody ekologiczne. Organizuje i prowadzi badania w zespole. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie różnej uprawy i następstwa roślin zarówno na ilość, jak i na jakość plonu. Przestrzega zasad obowiązujących w rolnictwie ekologicznym w trakcie wykonywania zabiegów uprawowych oraz wegetacji roślin
Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji roślinnej. Treści kształcenia:
Kierunki w rolnictwie ekologicznym. Charakterystyka agroekosystemu ekologicznego: uprawa roślin, uprawa roli, gospodarka nawozowa, ochrona roślin, podstawy chowu zwierząt, użytki zielone, produkcja ogrodnicza. Rolnictwo biodynamiczne. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym.Literatura:
Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego., Wyd. SGGW.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny
Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań na kolokwium, ocena wykonanych projektów
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru niechemicznych metod w odniesieniu do zasad ochrony roślin w systemie ekologicznym, dyskusja na zajęciach
Uwagi: