Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10300f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Fizjologia ŻywieniaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Janusz OrdaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 – posiada wiedzę na poziomie ponad licealnym z zakresu składu chemicznego roślin i zwierząt [KB_W05; KB_W07; KB_W18];
W2 – opisuje budowę i funkcjonowanie przewodu pokarmowego zwierząt na każdym poziomie organizacyjnym [KB_W06; KB_W07];
W3 – zna podstawowe zależności ekologiczne w odżywianiu się zwierząt [KB_W07];
W4 – zna zasady zarządzania żywieniem zwierząt [KB_W04].
Umiejętności:
Student:
U1 – sprawnie przeprowadza obliczenia dawek pokarmowych [KB_U04];
U2 – opisuje wpływ czynników środowiskowych/pokarm, pasza/ na organizm [KB_U04];
U3 – posiada umiejętność przygotowania sprawozdania o sytuacji żywieniowej wybranej grupy zwierząt [KB_W04].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 – jest wrażliwy na przyrodę i przejawia dbałość o jakość i przyszłość środowiska naturalnego [KB_K04];
K2 – w oparciu o zdobytą wiedzę jest zdolny do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie chowu zwierząt [KB_K10].
Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich. Różnice w wykorzystaniu energii, białka, składników mineralnych i witamin u różnych gatunków zwierząt. ”Białko idealne” dla drobiu i trzody chlewnej. Biodostępność składników mineralnych i witamin. Mechanizmy działania substancji anty żywieniowych i biologicznie czynnych. Specyfika przemian w żwaczu krów mlecznych i innych przeżuwaczy. Sterowanie poprzez żywienie krów wydajnością i jakością produkowanego mleka. Fizjologiczne uwarunkowania żywienia trzody chlewnej i drobiu. Fizjologiczne skutki systemów żywienia fazowego, specyfika żywienia ekologicznego. Fizjologiczne podstawy bilansowania receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt uwzględniających różnice gatunkowe. Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz. Sterowanie populacją mikroorganizmów przewodu pokarmowego.Literatura:
1. Jamroz D./red./ Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3t. PWN. Warszawa 2005.
2. McDonald P. i wsp.: Animal Nutrition. Pearson Education Ltd. Harlao 2002.
3. Kirchgessner M. i wsp. Tierernahrung. Verlag Union Agrar. Frankfurt am Main. 2008.
4. Larbier M.,Leclerq D.: Żywienie drobiu. PWN. Warszawa 1996
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne zaliczenie rozwiązanych na ćwiczeniach zadań. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału i rozwiązania zadania w terminie dodatkowym lub konsultacyjnym. Stopień zaliczenia wynika z oceny uzyskanej na podstawie wybranego tematu z zakresu fizjologii zwierząt wykonanego jako praca własna. Przedmiot kończy się zaliczeniem ćwiczeń.Uwagi: