ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10300f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Fizjologia Żywienia
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Janusz Orda
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 – posiada wiedzę na poziomie ponad licealnym z zakresu składu chemicznego roślin i zwierząt [KB_W05; KB_W07; KB_W18]; W2 – opisuje budowę i funkcjonowanie przewodu pokarmowego zwierząt na każdym poziomie organizacyjnym [KB_W06; KB_W07]; W3 – zna podstawowe zależności ekologiczne w odżywianiu się zwierząt [KB_W07]; W4 – zna zasady zarządzania żywieniem zwierząt [KB_W04]. Umiejętności: Student: U1 – sprawnie przeprowadza obliczenia dawek pokarmowych [KB_U04]; U2 – opisuje wpływ czynników środowiskowych/pokarm, pasza/ na organizm [KB_U04]; U3 – posiada umiejętność przygotowania sprawozdania o sytuacji żywieniowej wybranej grupy zwierząt [KB_W04].

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 – jest wrażliwy na przyrodę i przejawia dbałość o jakość i przyszłość środowiska naturalnego [KB_K04]; K2 – w oparciu o zdobytą wiedzę jest zdolny do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie chowu zwierząt [KB_K10].

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich. Różnice w wykorzystaniu energii, białka, składników mineralnych i witamin u różnych gatunków zwierząt. ”Białko idealne” dla drobiu i trzody chlewnej. Biodostępność składników mineralnych i witamin. Mechanizmy działania substancji anty żywieniowych i biologicznie czynnych. Specyfika przemian w żwaczu krów mlecznych i innych przeżuwaczy. Sterowanie poprzez żywienie krów wydajnością i jakością produkowanego mleka. Fizjologiczne uwarunkowania żywienia trzody chlewnej i drobiu. Fizjologiczne skutki systemów żywienia fazowego, specyfika żywienia ekologicznego. Fizjologiczne podstawy bilansowania receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt uwzględniających różnice gatunkowe. Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz. Sterowanie populacją mikroorganizmów przewodu pokarmowego.

Literatura: 1. Jamroz D./red./ Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3t. PWN. Warszawa 2005. 2. McDonald P. i wsp.: Animal Nutrition. Pearson Education Ltd. Harlao 2002. 3. Kirchgessner M. i wsp. Tierernahrung. Verlag Union Agrar. Frankfurt am Main. 2008. 4. Larbier M.,Leclerq D.: Żywienie drobiu. PWN. Warszawa 1996

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne zaliczenie rozwiązanych na ćwiczeniach zadań. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału i rozwiązania zadania w terminie dodatkowym lub konsultacyjnym. Stopień zaliczenia wynika z oceny uzyskanej na podstawie wybranego tematu z zakresu fizjologii zwierząt wykonanego jako praca własna. Przedmiot kończy się zaliczeniem ćwiczeń.

Uwagi: