ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10033o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia Ogólna
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zdzisław Staroniewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna pozycję drobnoustrojów w świecie organizmów żywych; ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów i wirusów; opisuje zjawisko wzrostu drobnoustrojów i definiuje podstawowe parametry wzrostu; zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym; potrafi rozpoznać zagrożenia mikrobiologiczne dla konsumentów. Umiejętności: obsługuje prawidłowo wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym; ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania; rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów; potrafi przeprowadzić podstawowe badania mikrobiologiczne.

Kompetencje: rozumie skutki zjawisk mikrobiologicznych w przyrodzie; ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole; rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów.

Wymagania wstępne: biochemia

Treści kształcenia: Podczas realizacji przedmiotu omawiane są zagadnienia dotyczące morfologii, fizjologii i zasad diagnostyki poszczególnych grup drobnoustrojów istotnych z punktu widzenia higieny żywności i bezpieczeństwa konsumenta. Przedstawiane są źródła zagrożeń mikrobiologicznych, interakcje drobnoustrojów z innymi organizmami oraz czynniki warunkujące ich chorobotwórczość dla człowieka

Literatura: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B.: Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009. 2. Buczek J., Buczek K.: Zarys mikrobiologii ogólnej. Białystok-Lublin, 2000. 3. Molenda J.: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego Wyd. UP we Wrocławiu, 2010 4. Burbianka M., Pliszka A.: Mikrobiologia żywności. PZWL Warszawa 1977

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje egzamin ustny w sesji egzaminacyjnej. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Zaliczenie ćwiczeń:bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności; 2 sprawdziany (pisemne lub ustne) w trakcie semestru; prace zespołowe (ocena skuteczności środków dezynfekcyjnych, badania ilościowe bakterii, identyfikacja bakterii na podstawie szeregu testów biochemicznych) w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa.W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.

Uwagi: