Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20333o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Projektowanie infrastruktury gospodarstw rolnychKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Józef SzlachtaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania i logistyki i prowadzenia działalności gospodarczej, w tym indywidualnej przedsiębiorczości.
Umiejętności:
Ma wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i doboru urządzeń do tworzenia linii technologicznych w produkcji zwierzęcej. Potrafi przygotować, korzystając z różnych źródeł, opracowanie w języku polskim oraz obcym, na temat szczegółowego problemu z zakresu inżynierii rolniczej i leśnej.
Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.
Kompetencje:
Ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności i stan środowiska naturalnego, rozumie pozatechniczne aspekty tej działalności.
Ma świadomość postępowania w sposób profesjonalny identyfikując i rozwiązując problemy związane z wykonywaną pracą, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania dobra ogółu.
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role w tym kierować małym zespołem współpracowników i przyjąć.
Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, mechanizacja produkcji zwierzęcej, podstawy ekonomiiTreści kształcenia:
Projektowanie linii technologicznych w pomieszczeniach dla zwierząt inwentarskich z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt oraz tendencji rozwojowych produkcji zwierzęcej. Opracowanie założeń technologicznych oraz zasady doboru techniki. Analiza porównawcza oraz kryteria projektowania systemów chowu zwierząt gospodarskich. Ocena poprawności zastosowanych rozwiązań projektowych w świetle uzyskanych efektów ekonomicznych zastosowanych rozwiązań. Umiejętność interpretacji zastosowanych rozwiązań technologicznych. Literatura:
1. R. Brunsch, O. Kaufman, T. Lüpfert. Rinderhaltung in Laufställen. E.U. 1998.. Verlag Eugen Ulmer. 1996,
2. Projektowanie, budowa i wyposażanie budynków inwentarskich. Praca zbiorowa IBMER Warszawa.
3. Standardy technologiczne w chowie bydła. IBMER Warszawa. 2004r.
4. Standardy technologiczne w trzody. IBMER Warszawa. 2004r.
5. Standardy technologiczne w drobiu. IBMER Warszawa. 2004r.
6. Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r.
7. Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r.
Metody oceny:
Wiedza: opracowanie projektu linii technologicznych dla danych grup zwierząt. Prezentacja rozwiązań projektowych.
Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań oraz obliczeń projektowych, ocena wykonanych projektów. Ocena ustnej prezentacji projektów. Analizy i interpretacji zebranych danych.
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do poprawności doboru maszyn i zastosowanych rozwiązań.
Uwagi: