Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10095o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Ziemie i podłoża w ogrodnictwieKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr ChohuraJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę o technologiach uprawy roślin ogrodniczych, student zna właściwości podłoży i ziem ogrodniczych. Student wie, jakie są właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne podłoży oraz zna ich wpływ na wzrost i rozwój roślin uprawnych O1-W08, O1-W11.
Student potrafi scharakteryzować jak parametry fizyczne wpływają na właściwości podłoży. Student wie, jakie podłoże zastosować do konkretnej uprawy. Student potrafi uzasadnić jak wybór określonego podłoża i technologii ma wpływ na plon i środowisko naturalne O1-W15.
Umiejętności:
Student rozpoznaje podłoża ogrodnicze i potrafi zbadać ich właściwości fizyczne i chemiczne O1-UO2.
Student potrafi wykonać krzywą neutralizacji podłoża i zakwaszenia wody, umie rozpoznać i ocenić jakość podłoża na podstawie badań organoleptycznych oraz pomiaru EC i pH O1-UO8.
Potrafi pobierać próbki pożywek i podłoży, ocenić zagęszczenie podłoża i jego wilgotność. Student umie oszacować, jakie konsekwencje technologiczne, produkcyjne i środowiskowe niesie za sobą wybór określonego podłoża O1-U11.
Umie opracować zalecenia przygotowania podłoża do konkretnych upraw uwzględniając jego skład chemiczny i jakość wody stosowanej do fertygacji O1-U12.
Kompetencje:
Student potrafi pracować w zespole w laboratorium z zachowaniem zasad BHP, umie kształtować i dostosować technologię uprawy, aby produkować produkty o wysokiej wartości biologicznej w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego i ludzi (O1-K01, O1-K03, O1-K05).Wymagania wstępne:
Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczych, Fizjologia roślinTreści kształcenia:
Praktyczne i teoretyczne zapoznanie z podłożami i ziemiami stosowanymi w produkcji ogrodniczej. Omawiane są szczegółowo pochodzenie, produkcja i właściwości fizykochemiczne podłoży oraz zasady ich doboru dla poszczególnych sposobów upraw roślin ogrodniczych. W ramach ćwiczeń praktycznych studenci wykonują krzywą neutralizacji torfu, zakwaszenia wody oraz poznają zasady przygotowywania pożywek. Literatura:
1. Chohura P. Podłoża ogrodnicze, Plantpress Kraków 2007,
2. Drozd J. Gleboznawstwo z elementami mineralogii i petrografii. Wydawnictwo AR Wrocław, 1998,
3. Ilnicki P. Torfowiska i torf, Wydawnictwo AR Poznań 2002,
4. Pudelski T. Podłoża w uprawie warzyw pod osłonami. Centralna Biblioteka Rolnicza, Warszawa 1985,
5. Turski R., Słowińska-Jurkiewicz A., Hetman J. Zarys gleboznawstwa: podręcznik dla studentów wydziałów ogrodniczych. Wydawnictwo AR Lublin, 1999.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie pisemnych kolokwiów
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena pracy na zajęciach praktycznych
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi:
Przedmiot może być prowadzony w j. angielskim