Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10041o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Podstawy nawożeniaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr inż. Urszula PiszczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawowe czynniki wpływające na plonowanie roślin. Zna skład chemiczny i wymagania pokarmowe roślin oraz sposoby oceny zasobności gleb. Umie zaplanować i przeprowadzić regulację odczynu i zasobności gleb uwzględniając wymagania roślin i właściwości środowiska glebowego. Rozpoznaje podstawowe nawozy mineralne i umie dobierać optymalny rodzaj i dawkę nawozów.Kompetencje:
Student w gospodarstwie może oceniać zasobność gleb oraz potrzeby pokarmowe roślin Może sporządzać plany nawożenia upraw, dobierać optymalny termin nawożenia oraz wyliczać dawkę składników i nawozów. Wybierać rodzaj nawozu oraz optymalną technikę ich stosowania z uwzględnieniem wymogów ochrony środowiska.Wymagania wstępne:
Gleboznawstwo, Fizjologia roślinTreści kształcenia:
Wymagania środowiskowe roślin, Fizjologiczne funkcje podstawowych makro i mikroskładników. Wymagania pokarmowe roślin. Mechanizm i dynamika pobierania składników pokarmowych Właściwości sorpcyjne gleb. Zakwaszenie gleb i dostępność składników pokarmowych. Charakterystyka i przemiany chemiczne nawozów. Dawki nawozów, ich wpływ na jakość plonów. Technika stosowania nawozów.Literatura:
1. Fotyma, Mercik, Chemia rolna. PWN 1995,
2. Gorlach, Mazur, Chemia rolna. PWN 2002,
3. Breś, Golcz, Komosa, Kozik, Tyksiński, Nawożenie roślin ogrodniczych, Wyd. AR w Poznaniu 2003. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60 %.Uwagi: