ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10041o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawy nawożenia
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr inż. Urszula Piszcz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zna podstawowe czynniki wpływające na plonowanie roślin. Zna skład chemiczny i wymagania pokarmowe roślin oraz sposoby oceny zasobności gleb. Umie zaplanować i przeprowadzić regulację odczynu i zasobności gleb uwzględniając wymagania roślin i właściwości środowiska glebowego. Rozpoznaje podstawowe nawozy mineralne i umie dobierać optymalny rodzaj i dawkę nawozów.

Kompetencje: Student w gospodarstwie może oceniać zasobność gleb oraz potrzeby pokarmowe roślin Może sporządzać plany nawożenia upraw, dobierać optymalny termin nawożenia oraz wyliczać dawkę składników i nawozów. Wybierać rodzaj nawozu oraz optymalną technikę ich stosowania z uwzględnieniem wymogów ochrony środowiska.

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, Fizjologia roślin

Treści kształcenia: Wymagania środowiskowe roślin, Fizjologiczne funkcje podstawowych makro i mikroskładników. Wymagania pokarmowe roślin. Mechanizm i dynamika pobierania składników pokarmowych Właściwości sorpcyjne gleb. Zakwaszenie gleb i dostępność składników pokarmowych. Charakterystyka i przemiany chemiczne nawozów. Dawki nawozów, ich wpływ na jakość plonów. Technika stosowania nawozów.

Literatura: 1. Fotyma, Mercik, Chemia rolna. PWN 1995, 2. Gorlach, Mazur, Chemia rolna. PWN 2002, 3. Breś, Golcz, Komosa, Kozik, Tyksiński, Nawożenie roślin ogrodniczych, Wyd. AR w Poznaniu 2003.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60 %.

Uwagi: