ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20196o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Laboratorium specjalizacyjne II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 75 / 0
Prowadzący:
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna wyposażenie laboratorium specjalistycznego; zna specyfikę i zasady bezpiecznej pracy w tym laboratorium; zna zasady metod stosowanych w badaniach z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka Umiejętności Student potrafi korzystać ze specjalistycznego sprzętu i aparatury; przestrzega zasad BHP; umie dobrać i właściwie postępować z materiałem biologicznym wykorzystywanym w badaniach; umie dobrać odczynniki i metodę syntezy chemicznej; potrafi właściwie planować eksperymenty

Kompetencje: Kompetencje społeczne ( postawy ) Wykazuje aktywną postawę i kreatywność w podejściu do podejmowanych badań; jest świadomy odpowiedzialności za powierzony sprzęt i realizowane zadania

Wymagania wstępne: wiedza z zakresu biologii i chemii na poziomie studiów I stopnia

Treści kształcenia: Zasady BHP obowiązujące w laboratorium specjalistycznym. Zasady działania i obsługa specjalistycznej aparatury laboratoryjnej. Metodyka badań prowadzonych w laboratorium specjalistycznym.

Literatura:

Metody oceny: ocena sposobu i dokładności wykonania analiz, raporty z wykonanych analiz

Uwagi: