Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20178o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Technologia tłuszczówKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Agnieszka KitaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna współczesne problemy związane z produkcją surowców tłuszczowych i tłuszczów roślinnych; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje tradycyjne i nowe technologie stosowane do pozyskiwania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów; definiuje tradycyjne i nowe asortymenty produktów żywnościowych otrzymywanych na bazie tłuszczów roślinnych.
Umiejętności:
Student określa właściwości i możliwości zastosowania surowców do produkcji tłuszczów roślinnych; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem tłuszczów oraz ich modyfikacjami; określa cechy otrzymywanych produktów.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student jest świadomy konieczności wprowadzania nowych rozwiązań technologicznych w produkcji tłuszczów roślinnych.
Wymagania wstępne:
chemia organiczna, chemia żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów. Metody wydobywania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów. Produkcja margaryny. Produkcja tłuszczów specjalnych. Produkty uboczne przemysłu tłuszczowego.Literatura:
1. Niewiadomski H.: Technologia tłuszczów jadalnych, WNT Warszawa 1993
2. Gunstone F.D., Harwood J.L., Dijkstra A.J.: The lipid handbook, CRC Press, 2007.
3. czasopisma branżowe z zakresu technologii tłuszczów (European Journal of Lipid Science and Technology, Journal of the American Oil Chemists’ Society, INFORM
i inne)
Metody oceny:
wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie zaliczenia pisemnego w formie testu, kompetencje społeczne – zaliczenie bez ocenyUwagi: