Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10149o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Higiena i toksykologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. Student opisuje i charakteryzuje naturalne toksyny w środkach spożywczych oraz chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Student objaśnia podstawowe zasady higieny w przetwórstwie i przechowywaniu żywności.
Umiejętności:
Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi. Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.
Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii. Charakterystyka naturalnych substancji toksycznych oraz chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności. Wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności. Wymagania higieniczne w przetwórstwie i przechowywaniu żywności.Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook. John Wiley&Sons, USA, 2002.Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemne zaliczenie wykładówUwagi: