ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10142f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Bioróżnorodność i produktywność agroekosystemów
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Dr hab. Piotr Sobkowicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa podstawową wiedzą o związku między ekologią roślin a działalnością rolniczą człowieka. Definiuje pojęcie produktywności roślin. Określa wskaźniki produktywności roślin. Wyjaśnia bazowe pojęcia teorii systemów i kompleksowości. Opisuje na czym polega kompleksowe oddziaływanie czynników siedliskowych na rośliny uprawne. Definiuje bioróżnorodność i rozróżnia jej rodzaje. Ilustruje bioróżnorodność przykładami mieszanek roślin uprawnych. Analizuje mieszankę roślin uprawnych pod kątem jej produktywności i oddziaływań jej komponentów O1 – W10 Umiejętności: Student nabywa umiejętność kompleksowego analizowania zjawisk zachodzących w agroekosystemie. Interpretuje różnorakie związki przyczynowo-sktutkowe i sprzężenia zwrotne między jego komponentami. Ocenia dany agroekosystem stosując wskaźniki bioróżnorodności. Ilustruje produktywność mieszanki roślin uprawnych poznanymi wskaźnikami. Demonstruje jak lepiej wykorzystać procesy ekologiczne w celu zwiększenia produktywności roślin O1 – U05

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Organizuje i prowadzi badania w zespole przyjmując w nim różne role. Posiada świadomość znaczenia bioróżnorodności w skali globalnej i lokalnej oraz biologicznego i ekonomicznego ryzyka związanego z uproszczonym postrzeganiem agroekosystemu. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania O1-K03, O1-K04

Wymagania wstępne: botanika, gleboznawstwo, żywienie roślin

Treści kształcenia: Produktywność roślin, kompleksowe oddziaływań czynników siedliskowych na roślinę uprawną, teoria systemów i kompleksowość, bioróżnorodność, wskaźniki różnorodności gatunkowej, niekonwencjonalne metody zwiększania bioróżnorodności agroekosystemu, rodzaje zasiewów mieszanych, oddziaływania w mieszankach, ocena produktywności mieszanki, energia w agroekosystemie

Literatura: • Waltner-Toews D., Kay J. J. ,Lister N. E. 2008 The Ecosystem Approach: Complexity, Uncertainty, and Managing for Sustainability. Columbia University Press. New York Chichester • Vandermeer J. 1992. The ecology of intercropping. Cambridge University Press. Cambridge

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści przedmiotu Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: w postaci znalezienia rozwiązania postawionego zadania Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji: społecznych: dyskusja na zajęciach, postawa na egzaminie

Uwagi: