Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10067o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Podstawy prawa żywnościowegoKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta Figurska – CiuraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po ukończeniu kursu student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. Rozumie i wskazuje podstawowe zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa żywności; zna, identyfikuje i nazywa rodzaje aktów prawnych, rozpoznaje i opisuje podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce, wskazuje cele i zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności. Student wylicza i opisuje organy urzędowej kontroli żywności funkcjonujące w Polsce, rozróżnia ich kompetencje i charakteryzuje ich działalność.
Umiejętności:
Student potrafi przedstawić cele i założenia unijnej polityki żywnościowej, wyszukuje akty prawne związane z danym zagadnieniem, posługuje się wybranymi aktami prawnymi w celu rozwiązania podstawowych problemów. Student analizuje akty prawne, sporządza wyciągi z aktów prawnych i potrafi zinterpretować podstawowe przepisy prawa żywnościowego, Wdraża i stosuje przepisy prawa żywnościowego w praktyce. Student określa i formułuje wymagania dotyczące żywności i higieny produkcji żywności na podstawie przepisów prawa żywnościowego.
Kompetencje:
Student jest świadomy znaczenia roli prawa w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, dba o przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego i jest wrażliwy na łamanie zasad etyki zawodowej. Postępuje zgodnie przepisami prawa żywnościowego. Jest zdolny i chętny do współpracy w celu zapewnienia w zapewnienia zasad przestrzegania prawa w swoim otoczeniu. Jest świadomy swoich kompetencji, otwarty i kreatywnyWymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Polityka bezpieczeństwa żywności, podstawy i rys historyczny prawa żywnościowego, Kodeks Żywnościowy. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej i w Polsce. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, pakiet rozporządzeń higienicznych, inne wybrane rozporządzenia UE. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wybrane akty wykonawcze dotyczące wymagań higienicznych , znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, substancji dodatkowych itp. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Cele, zadania, struktura organizacyjna i kompetencje organów kontroli urzędowej.
Literatura:
1. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006; 2. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006; 3. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 4. Aktualne akty prawne unijne i polskie.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: