Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10069o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo i magazynowanieKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 24 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student posiada wiedzę na temat zjawisk fizycznych i biochemicznych zachodzących w różnego rodzaju surowcach pochodzenia roślinnego podczas ich przechowywania; zna sposoby przygotowywania surowców do przechowywania; potrafi opisać budowę i zasady funkcjonowania obiektów przechowalniczych; potrafi scharakteryzować urządzenia oraz sposoby pomiaru i regulowania najważniejszych parametrów przechowalniczych; zna zasady ochrony surowca przed szkodnikami, chorobami fizjologicznymi i przechowalniczymi, potrafi je rozróżniać, identyfikować oraz zwalczać; zna sposoby obliczania i minimalizowania ubytków naturalnych; potrafi wymienić metody regulowania tempa przemian biochemicznych surowca w trakcie przechowywania; zna zasady utrwalania, pakowania i dystrybucji surowców roślinnych po przechowywaniu.
Umiejętności
Student potrafi oceniać przydatność surowców pochodzenia roślinnego do przechowywania; samodzielnie wybrać i opracować technologię przygotowania i przechowywania określonych produktów roślinnych bazując na wiedzy o ich parametrach i kierunkach dalszego zagospodarowania; obliczać stan zapasów magazynowych z uwzględnieniem powstałych strat i ubytków naturalnych.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie zmian zachodzących w surowcach po zbiorze i podczas przechowywania; ma świadomość wpływu na bezpieczeństwo żywności poprzez odpowiednie przygotowanie surowca i dobór technologii przechowywania; rozumie ważność przestrzegania zasad bhp w związku z występowaniem zmodyfikowanej atmosfery w obiektach przechowalniczych; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.Wymagania wstępne:
biochemia, chemia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych.
Literatura:
1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN Warszawa 1975.
2. Jankowski S.: Zarys technologii zbóż i strączkowych jadalnych. Cz. I., Poznań 1967. 3. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN Warszawa 1988. 4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa 1992. 5. Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL Warszawa 1970. 6. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008. 7. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie 1999. 8. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002;
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin ustnyUwagi: