Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10072o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 24 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Marian SzaryczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student potrafi rozpoznawać, definiować i identyfikować podstawowe procesy i urządzenia stosowane podczas przetwarzania żywności. Wykazuje się znajomością terminologii technicznej dotyczącej inżynierii żywności. Wymienia i charakteryzuje odpowiednie maszyny i urządzenia do przetwarzania żywności. Dobiera odpowiednie formuły pozwalające na opis techniczny i technologiczny danej operacji jednostkowej.
Umiejętności
Student zna specyfikę pracy w laboratorium inżynierii procesowej. Umie dobierać, przygotowywać, montować i obsługiwać sprzęt laboratoryjny i urządzenia niezbędne do przeprowadzenia charakterystyki pompy, wentylatora i procesu suszenia. Analizuje prawidłowość pracy wybranych maszyn i urządzeń. Potrafi opracowywać i weryfikować wyniki pomiarów z wykorzystaniem metod statystycznych. Umie przeprowadzać podstawowe obliczenia suszarnicze, zastosowanie wykresu i-x oraz rozwiązywać zadania z zakresu wymiany pędu, ciepła i masy.
Kompetencje:
Student jest zorientowany na permanentne dokształcanie się. Jest chętny do współpracy w zespole. Wykazuje aktywną postawę i kreatywność w zdobywaniu wiedzy. Wykazuje dbałość o powierzony mu sprzęt i przestrzeganie właściwych relacji w grupie ćwiczeniowej.Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemiaTreści kształcenia:
Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza. Suszarki. Przepływy płynów. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp. Podstawy czyszczenia i sortowania. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Urządzenia odpylające. Urządzenia transportowe. Reaktory – wiadomości ogólne.Literatura:
1. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994 Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994.
2. Chwiej M. 1979 Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa.
3. Glaser R. 1995 Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
4. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, Warszawa.
5. Kramkowski R. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR Wrocław
Metody oceny:
egzaminUwagi: