Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10050f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Optymalizacja żywienia roślin mikroelementamiKierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Urszula PiszczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa podstawową wiedzę o oddziaływaniu działalności rolniczej na środowisko. Wyodrębnia najważniejsze czynniki siedliskowe decydujące o dostępności mikroelementów dla roślin oraz potrafi optymalizować właściwości biotopu związane z niedoborami i nadmiarami mikroskładników na obszarach o niekorzystnych warunkach przyrodniczych. Poznaje działania chroniące środowisko przed skażeniem ze źródeł rolniczych metalami ciężkimi. Zna biologiczne, ekologiczne i społeczne uwarunkowania różnych koncepcji rolnictwa. Nabywa wiadomości z zakresu proekologicznych sposobów uprawy roślin. Ocenia stan odżywienia roślin i wiąże niedobory lub nadmiary mikroelementów z warunkami siedliska i potrafi zapobiegać ich negatywnym skutkom. Opracowuje zasady żywienia roślin w gospodarstwie. Projektuje metody uprawy i nawożenia roślin nie obciążające środowiska biogenami.Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie zależności występujących między czynnikami siedliska, roślinami uprawnymi i środowiskiem. Organizuje i prowadzi badania w zespole, docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania oraz przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa w trakcie wykonywania zabiegów uprawowych. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt. (Wymagania wstępne:
botanika, fizyka, chemia oraz wybrane elementy z przedmiotów z zakresu ochrony środowiskaTreści kształcenia:
Obieg mikroskładników w środowisku, metody oceny potrzeb pokarmowych różnych gatunków roślin względem mikroelementów oraz możliwości ich zaspokajania, wybór optymalnych metod suplementacji mikroelementami agrocenoz, bez obciążenia środowiska, metodyka obliczania wielkości dawek oraz dobór rodzaju nawozów mikroelementowych. Optymalne terminy i sposoby stosowania. Ekologiczne skutki żywienia dolistnego i doglebowego, eliminacja antagonizmów jonowych, dobór odmian efektywnie wykorzystujących składniki, translokacja i absorpcja składników. Literatura:
Filipek T.(red.) 1999. Podstawy i skutki chemizacji agrosystemów. Wyd. AR Lublin.
Fotyma M., Mercik S., Faber A. 1989. Chemiczne podstawy żyzności gleb i nawożenia.
Grzebisz W. 2009 nawożenie roślin uprawnych Cz. II Nawozy i systemy nawożenia. PWRiL.
Kabata-Pendias., Pendias H. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych, Wyd. Naukowe PWN.
Mengel K., Kirkby E. 1983. Podstawy żywienia roślin. PWRiL
Niell P. 1997. Chemia środowiska. Wyd. Naukowe PAN.
Nowotny–Mieczyńska A. (red.) 1976. Fizjologia mineralnego żywienia roślin.
Wąchalewski T. 1997. Elementy chemii środowiska. Wyd. AGH Kraków.
Metody oceny:
Wiedza: zaliczenie pisemne
Umiejętności: Prace w postaci projektów, prezentacja,
Kompetencje społeczne praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: