Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20079f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Kierowanie małą firmąKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Julian KalinowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę o zakładaniu i planowaniu działalności gospodarczej, funkcjonowaniu i organizowaniu małego przedsiębiorstwa oraz zarządzaniu jego zasobami. Opisuje formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw. Wskazuje sposoby finansowania przedsięwzięć gospodarczych oraz ich opodatkowania. Zna zasady tworzenia planu przedsięwzięcia gospodarczego (biznesplanu), metody analizy i oceny jego efektywności, w tym efektywności inwestycji. Definiuje pojęcia z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi.
Umiejętności:
Student potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać procesy i relacje związane z zarządzaniem małym przedsiębiorstwem, formułując własne opinie i proponując rozwiązania dotyczące tej tematyki. Umie samodzielnie stworzyć koncepcję przedsięwzięcia gospodarczego. Ma umiejętność wyboru i oceny formy organizacyjno-prawnej działalności gospodarczej, sposobu opodatkowania działalności i jej finansowania. Posiada umiejętność rekrutacji pracowników i kierowania nimi.
Kompetencje:
Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i potrafi inspirować i organizować zdobywanie wiedzy przez inne osoby. Ma świadomość ważności zachowania się w sposób odpowiedzialny, profesjonalny i z zachowaniem zasad etyki zawodowej, również w prowadzeniu biznesu.Wymagania wstępne:
Podstawy ekonomiiTreści kształcenia:
Podejmowania działalności gospodarczej (zasady, koncepcja, etapy, procedury formalno-prawne). Formy organizacyjno-prawne małych przedsiębiorstw. Finansowanie przedsięwzięć gospodarczych. Biznes plan (struktura, zasady tworzenia, przykłady biznesplanów). Style i metody zarządzania. Podatki i opłaty w działalności gospodarczej. Księgowość firmy. Opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej. Gospodarka środkami trwałymi i obrotowymi. Analiza efektywności ekonomicznej działalności firmy (próg rentowności produkcji, rentowność sprzedaży). Rachunek ekonomiczny inwestycji (wartość pieniądza w czasie, dyskontowanie nakładów). Leasing (rodzaje, wady, zalety). Style i techniki negocjacji. Wzory pism urzędowych. Podstawowe elementy kontraktu. Rekrutacja pracowników (cv, list motywacyjny, rozmowa kwalifikacyjna). Wybrane zagadnienia z etyki i etykiety w biznesie.Literatura:
1.Griffin R.W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa 2004.
2.Obłój K,: Mikroszkółka zarządzania, PWE, Warszawa 1994. 3.Piasecki B.: Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa 1999.
4.Steinmann H., Schreyögg G.: Zarządzanie. Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Oficyna Wyd. Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1995.
5.Zarządzanie. Teoria i praktyka. Pod red. A. K. Koźmińskiego, PWN, Warszawa 2004.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie prac kontrolnych i sporządzonego biznesplanuUwagi: