Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10119o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Mikrobiologia żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna źródła mikroorganizmów w żywności i identyfikuje czynniki wpływające na ich wzrost – charakteryzuje główne grupy drobnoustrojów pożytecznych (wywołujących pożądane fermentacje ) i szkodliwych ( powodujących psucie żywności i zatrucia pokarmowe) – wyróżnia i opisuje czynniki oraz metody stosowane w utrwalaniu żywności – rozumie istotę systemów zarządzania jakością
i zdrowotnym bezpieczeństwem żywności.
Umiejętności
Student ma opanowane podstawowe metody grupowej analizy mikrobiologicznej żywności w kierunku drobnoustrojów saprofitycznych i patogenicznych – potrafi oszacować mikrobiologiczne zagrożenia różnych produktów spożywczych – dobiera czynniki pozwalające zahamować lub ograniczyć wzrost drobnoustrojów w żywności.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie zjawisk mikrobiologicznych w żywności – rozumie ważność przestrzegania zasad higieny oraz parametrów procesowych podczas produkcji, przechowywania i dystrybucji żywności – jest świadom zagrożeń jakie stwarzają dla zdrowia i życia konsumenta drobnoustroje toksynotwórcze i patogenne – potrafi pracować w zespole – jest zdolny do opracowania
i zaprezentowania otrzymanych w laboratorium wyników. Wymagania wstępne:
biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna
Treści kształcenia:
Mikroflora surowców i produktów żywnościowych oraz jej pochodzenie. Czynniki wpływające na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów w żywności. Przemiany składników żywności powodowane przez drobnoustroje. Przegląd grup drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie i zatruwanie żywności oraz tych wywołujących pożądane fermentacje. Podstawy utrwalania żywności. Systemy zarządzania mikrobiologiczną jakością żywności.
Literatura:
1.Mikrobiologia żywności – teoria i ćwiczenia, praca zbiorowa pod red.M. Wojtatowicz, R. Stempniewicz R., B. Żarowskiej, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009; 2. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Red. Żakowska Z., Stobińska H.,Wyd. PŁ, Łódź 2000; 3. Fundamental food microbiology, B. Ray & A. Bhunia, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2008; 4. Mikrobiologia żywności, Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., PWN Warszawa, 1983; 5. HACCP. Koncepcja i system zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Kołożyn- Krajewska, Sikora, Wyd. NOT-SIT-SPOŻ, W arszawa, 2000; 6. Laboratory methods in food microbiology, HarriganW., F., Academic Press, San Diego, London, Boston, New York, Sydney,
Toronto 1998.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny
Uwagi: