ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10134o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Ekonomika i organizacja przemysłu
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 24 / 0
Prowadzący: dr inż. Lech Paczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zasady z zakresu ekonomiki, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia zastosowanie w pracy menedżerskiej zasad organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem przemysłowym.

Wymagania wstępne: Ekonomia, matematyka, statystyka, technologia ogólna przemysłu spożywczego

Treści kształcenia: Baza surowcowa i gospodarka surowcami w zakładach przemysłu spożywczego. Rynek produktów spożywczych. Przedsiębiorstwo sektora żywnościowego. Majątek trwały i obrotowy. Zdolność produkcyjna. Zatrudnienie. Wydajność pracy i płace. Rachunek kosztów. Klasyfikacje kosztów. Kalkulacja podziałowa i doliczeniowa kosztów. Analiza wahań podaży surowców rolnych. Analiza gospodarowania majątkiem trwałym i obrotowym przedsiębiorstwa. Podstawy księgowości przedsiębiorstw. Analiza bilansu i rachunku wyników. Biznes plan. Fundusze strukturalne UE.

Literatura: 1.Bień J.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. PWN W-wa, 1996; 2.Duraj J.: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. PWE 2000; 3.Griffin R. W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, W-wa, 2004; 4.Romanowska M.: Zarządzanie strategiczne, PWE, Warszawa 2003; 5.Sawicki K.: Podstawy rachunkowości. PWE, Warszawa 1996; 6.Skowronek Cz.: Logistyka w przedsiębiorstwie.PWE Warszawa 1995.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60%.

Uwagi: