Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20175o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Innowacyjne rozwiązania w produkcji etanoluKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 0 / 0Prowadzący:
. inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr inż. Joanna Chmielewska, dr inż. Zbigniew Janiszyn, dr inż. BarbaraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student rozróżnia i charakteryzuje typowe i niekonwencjonalne surowce stosowane w przemysłach fermentacyjnych; wymienia nowoczesne kierunki rozwoju gorzelnictwa; zna możliwości obniżenia kosztów i intensyfikacji produkcji etanolu oraz zastosowania odpowiednich do tych celów mikroorganizmów; wskazuje sposoby zagospodarowania surowców odpadowych do otrzymywania bioetanolu z udziałem innych, niż Saccharomyces cerevisiae, drobnoustrojów; zna zasady bilansowania procesu fermentacji etanolowej; opisuje proces pod względem kinetycznym; posiada wiedzę z zakresu klasycznych oraz nowych rozwiązań w technologii wybranych napojów alkoholowych.
Umiejętności
Student ocenia przydatność surowców gorzelniczych do intensywnej produkcji etanolu; projektuje proces technologiczny spełniający kryteria procesu: wydajnego, energooszczędnego i bezodpadowego; ocenia wpływ warunków intensywnej produkcji etanolu na cechy drożdży gorzelniczych; dobiera odpowiednie mikroorganizmy do surowców gorzelniczych, oblicza wydajność procesu fermentacji; sporządza bilans cieplny procesu; dobiera model kinetyczny procesu; klasyfikuje napoje alkoholowe; rozpoznaje podstawowe komponenty napojów, wskazuje i opisuje charakterystyczne cechy napoju danego typu.
Kompetencje:
Student jest uwrażliwiony na poszukiwanie alternatywnych, niskokosztowych rozwiązań w przemysłach fermentacyjnych; rozumie jakie znaczenie ma aktywna postawa w pracy zespołowej; jest zdolny do wyrażania własnych ocen; jest przygotowany do współodpowiedzialności za podejmowane zadania.
Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacjiTreści kształcenia:
Zagadnienia intensyfikacji produkcji etanolu. Technologie VHG, SSF. Fermentacja etanolowa pod obniżonym ciśnieniem. Unieruchomione komórki drożdży w produkcji etanolu. Niekonwencjonalne surowce do produkcji etanolu. Inne, niż Saccharomyces cerevisiae, mikroorganizmy do produkcji etanolu. Podstawy kinetyki procesów fermentacyjnych. Trendy w technologii piw specjalnych, win gronowych, napojów alkoholowych naturalnych, napojów spirytusowych.Literatura:
1. Biotechnology, Reed G., Verlagchemie 1983.
2. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987.
3. Yeast Sugar Metabolism, Genetics, Biotechnology and Application, (eds) Zimmerman F.K., Entian K.D., Technomic Publishing Company Inc., 1997.
4. Nonconventional Yeasts in Biotechnology , ed. Wolf K. , Springer-Verlag, Berlin & Heidelberg 1996.
5. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003.
6. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979.
7. Szewczyk K.W. : Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. Warszawa 2005.
8. Podstawy biotechnologii przemysłowe. Praca zbiorowa. Red. Bednarski W. Wyd. WNT. Warszawa 2007.
9. Ledakowicz S. : Inżynieria biochemiczna. Wyd. WNT. Warszawa 2011.
10. Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn., J. Inst. Brew., Przem. Ferm. i Ow.-Warz., Agro-Przemysł, Rynki Alkoholowe.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemnyUwagi: