Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20179f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Biokataliza w produkcji żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Wojciech ŁabaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej; zna kierunki zastosowania preparatów enzymatycznych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego; analizuje wpływ modyfikacji składników żywności na ich właściwości funkcjonalne, technologiczne, organoleptyczne i zdrowotne; przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów; szacuje celowość enzymatycznej modyfikacji składników żywności.
Umiejętności:
Student opracowuje nowy produkt żywnościowy lub modyfikuje tradycyjny; weryfikuje obróbkę technologiczną, z zachowaniem aktywności enzymów lub ich denaturacją; opracowuje sposoby aplikacji różnych biokatalizatorów; projektuje biokatalityczne otrzymywanie wybranych składników żywności o różnych funkcjach biologicznych; projektuje schemat enzymatycznej modyfikacji składników żywności w celu poprawy ich cech funkcjonalnych, technologicznych, organoleptycznych i zdrowotnych.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie ważnej funkcji enzymów w produkcji żywności. Ma świadomość możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych. Rozumie potrzebę ciągłego kształcenia.
Wymagania wstępne:
biochemia, enzymologia, mikrobiologia ogólnaTreści kształcenia:
1. Kierunki i możliwości wykorzystania biokatalizy w produkcji żywności.
2. Modyfikacja składników żywności; żywność funkcjonalna.
3. Modyfikacja białkowych składników żywności z udziałem proteaz, oksydoreduktaz i izomeraz.
4. Kształtowanie właściwości funkcjonalnych białek; proteoliza.
5. Wykorzystanie reakcji plasteinowania do modyfikacji białek.
6. Enzymy w przemyśle mleczarskim.
7. Bioaktywne peptydy.
8. Wykorzystanie transglutaminazy w modyfikacji składników żywności.
9. Zastosowanie biokatalizy w browarnictwie.
Literatura:
1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005;
2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008; 3. Enzymes in Food Technology, Second edition, Ed. R.J. Whitehurst and M. van Oort, Blackwell Publishing Ltd., 2010;
4. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000. Metody oceny:
Egzamin pisemny
Uwagi: