ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20181f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Biologiczne czynniki chorobotwórcze
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Xymena Połomska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student wskazuje zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością - rozpoznaje objawy określonych chorób układu pokarmowego - zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów - zna kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego. Umiejętności Student rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie niekorzystnego rozwoju patogenów w żywności, rozumie potrzebę przestrzegania parametrów procesowych w produkcji i przechowywaniu żywności - ma świadomość zagrożeń wynikających z zakażeń bakteriami, grzybami, wirusami i pasożytami.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności,

Treści kształcenia: Choroby układu pokarmowego: bakteryjne, wirusowe, grzybowe, pasożytnicze, prionowe. Choroby ogólnoustrojowe wywodzące się z układu pokarmowego. Choroby tropikalne. Sposoby zapobiegania i stosowane terapie. Metody diagnostyczne.

Literatura: 1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Sci, 2008; 3. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY, 2002; 4. Biochemia, Davidson V.L., Sittman D.B.,2002; 5. Genomy, PWN, Warszawa 2001;6. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeast, FEMS Letters 487, 2000; 7. Internetowe bazy: SGD, Genolevures, NCBI, PDB; 8. Mikrobiologia i choroby zakaźne, I wydanie polskie. Virella G., Urban & Partner, 2000; 9. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Cianciara i Juszczyk, Wyd. Czelej, 2007; 10. Mikrobiologia medyczna krótkie wykłady, Irving et al. PWN, 2008.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: