Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10031o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
ChemiaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż. Antoni SzumnyJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna powiązania procesów chemicznych z podstawowymi przemianami i procesami zachodzącymi w przyrodzie. Potrafi zastosować zdobyte informacje w rolnictwie i naukach pokrewnych. Zna podstawowe prawa dotyczące chemii nieorganicznej, jak budowa i właściwości podstawowych związków nieorganicznych. Potrafi powiązać budowę związków organicznych z ich właściwościami, ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów wtórnych. (O1 – W01). Potrafi wskazać powiązanie pomiędzy podstawowymi grupami związków organicznych a ich właściwościami, występowaniem w przyrodzie i znaczeniem dla człowieka.
Umiejętności:
Student umie przestrzegać zasad bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Wykonuje podstawowe czynności laboratoryjne, potrafi zaplanować doświadczenie i wyciągnąć wniosek i zinterpretować rezultaty (O1 – U08)Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student potrafi efektywnie pracować wg wskazówek czy instrukcji. Jest zdolny do pracy w zespole. (R1R_K01)
Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Korzystanie z układu okresowego. Teoria dysocjacji, kwasy zasady i sole. Reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Reakcje neutralizacji – pisanie reakcji. Wodorotlenki amfoteryczne – otrzymywanie i właściwości. Stężenia molowe, procentowe i inne. Mieszanie roztworów i przeliczanie stężeń. pH słabych i mocnych kwasów i zasad. Prawo rozcieńczeń Ostwalda. Hydroliza soli i obliczanie pH wodnych roztworów soli. Roztwory buforowe – teoria i zastosowanie. Zachowanie się roztworów buforowych w obecności mocnych kwasów i zasad. Twardość wody: rodzaje, znaczenie i metody jej usuwania.
Podstawowe grupy funkcyjne: budowa, właściwości, zastosowanie i obecność w świecie roślin i zwierząt. Omówienie grup: Alkany, alkeny, alkiny, alkohole, fenole etery. Aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry. Tłuszcze, aminokwasy, cukry. Podstawowe związki naturalne: terpeny, alkaloidy, flawonoidy. Elementy spektroskopowej
Literatura:
Podstawowa:
Chemia nieorganiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006
Chemia organiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006
Chemia organiczna Wawrzenczyk, Wyd. AR 2005
Uzupełniająca:
Chemia Ogólna, Jones, Atkins, PWN 2006
Chemia Organiczna McMurry, PWN 2006
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach i egzamin końcowy.
Umiejętności: Ocena z pracy na zajęciach laboratoryjnych na podstawie sprawozdań.
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole.
Uwagi: