Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10138f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Zarządzanie jakością w agrobiznesieKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Dr inż. Jan BernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma ogólną wiedzę o zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie rolnym – opisuje zjawisko powszechnego zainteresowania problematyką jakości przez podmioty gospodarcze. Zna podstawowe metody inżynierii jakości – wykazuje się znajomością terminologii z zakresu kwalitologii.
Umiejętności:
Student ma opanowane podstawowe metody kwalitologii – potrafi budować modele projakościowych procesów wytwarzania i użytkowania obiektów i produktów w agrobiznesie, analizuje wpływ obliczonych wskaźników i wyróżników kryterialnych na poziom jakości wyrobów i produktów.Kompetencje:
Student rozumie, że metody inżynierii jakości są kluczem otwierającym drogi do nowoczesnej gospodarki – widzi potrzebę rozwoju i wdrażania systemów zarządzania jakością we wszystkich sektorach gospodarki narodowej. Jest przeświadczony o wpływie kwalitologii stosowanej na poprawę efektów pracy każdego przedsiębiorstwa. Docenia ogromne znaczenie jakości dla każdego przedsiębiorcy.Wymagania wstępne:
Ekonomia, Teoria zarządzaniaTreści kształcenia:
Wiedza o zarządzaniu i jakości. Przedmiot inżynierii jakości. Metody inżynierii jakości. Budowa i zastosowanie kryterialnych wzorców jakości. Porównania jakości. Modelowanie jakości. Wykorzystanie metod inżynierii jakości w projektowaniu i optymalizowaniu przebiegu procesów produkcyjnych i usługowych w rolnictwie.Literatura:
1. Kolman R.: Kwalitologia. Wiedza o różnych dziedzinach jakości, PLACET, W-wa 2009.
2. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, W-wa 2012.
3. Hamrol A., Mantura W.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, W-wa-Poznań, 1998.
4. Zalewski R.: Zarządzanie jakością w produkcji żywności, Wydawnictwo AE Poznań, 2002.Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
sprawdziany pisemne, dwa kolokwia, zaliczenie ćwiczeń.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności:
ocena sporządzonego projektu.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i w grupach, umiejętności prowadzenia dyskusji, uzasadnienia swojej opinii i wnioskowania.Uwagi: