Katalog kursów ECTS
    Szczegóły kursu
 
   Kod kursu: 
RIPS10138f15Rok / Semestr: 
2015/2016 zimowyNazwa: 
Zarządzanie jakością w agrobiznesieKierunek: 
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów: 
I st. - inżynierskieRodzaj kursu: 
FakultatywnySemestr studiow: 
5Punkty ECTS: 
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 
30 / 15 / 0Prowadzący: 
Dr inż. Jan BernatJęzyk: 
polskiEfekty kształcenia: 
Wiedza:
Student ma ogólną wiedzę o zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie rolnym – opisuje zjawisko powszechnego zainteresowania problematyką jakości przez podmioty gospodarcze. Zna podstawowe metody inżynierii jakości – wykazuje się znajomością terminologii z zakresu kwalitologii.
Umiejętności:
Student ma opanowane podstawowe metody kwalitologii – potrafi budować modele projakościowych procesów wytwarzania i użytkowania obiektów i produktów w agrobiznesie, analizuje wpływ obliczonych wskaźników i wyróżników kryterialnych na poziom jakości wyrobów i produktów.Kompetencje: 
Student rozumie, że metody  inżynierii jakości są kluczem otwierającym drogi do nowoczesnej gospodarki – widzi potrzebę rozwoju i wdrażania systemów zarządzania jakością we wszystkich sektorach gospodarki narodowej. Jest przeświadczony o wpływie kwalitologii stosowanej na poprawę efektów pracy każdego przedsiębiorstwa. Docenia ogromne znaczenie jakości dla każdego przedsiębiorcy.Wymagania wstępne: 
Ekonomia, Teoria zarządzaniaTreści kształcenia: 
Wiedza o zarządzaniu i jakości. Przedmiot inżynierii jakości. Metody inżynierii jakości. Budowa i zastosowanie kryterialnych wzorców jakości. Porównania jakości. Modelowanie jakości. Wykorzystanie metod inżynierii jakości w projektowaniu      i optymalizowaniu przebiegu procesów produkcyjnych i usługowych w rolnictwie.Literatura: 
1. Kolman R.: Kwalitologia. Wiedza o różnych dziedzinach jakości, PLACET, W-wa 2009. 
2. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, W-wa 2012.
3. Hamrol A., Mantura W.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, W-wa-Poznań, 1998.
4. Zalewski R.: Zarządzanie jakością w produkcji żywności, Wydawnictwo AE Poznań, 2002.Metody oceny: 
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
 sprawdziany pisemne, dwa kolokwia, zaliczenie ćwiczeń.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: 
ocena sporządzonego projektu.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i w grupach,  umiejętności prowadzenia dyskusji, uzasadnienia swojej opinii i wnioskowania.Uwagi: