Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10025o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Podstawy Żywienia ZwierzątKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof dr hab. Janusz OrdaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student - W1 - Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w środowisku rolniczym
W2 - Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej
W3 - Ma ogólną wiedzę z zakresu budowy molekularnej organizmów roślinnych i zwierzęcych
Umiejętności: Student - U1 - Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli zwierząt
U2 - Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz
U3 - Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla zootechniki, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł Kompetencje:
Student - K01 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
K2 - Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
K3 - Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie hodowli zwierząt Wymagania wstępne:
Student zaczynając zajęcia z podstaw żywienia zwierząt powinienznać dobre podstawy chemii ( szczególnie analitycznej) oraz wymagane jest ukończenie kursu biochemii.Treści kształcenia:
Omówione zostaną podstawowe związki chemiczne budujące rośliny, organizmy zwierząt jak i będące składnikami pasz warunkujących poprawne żywienie zwierząt .
Uzględnione zostaną zarówno budowa, własności chemiczne poszczególnych związków chemicznych jak i ich miejsce w metaboliźmie zwierząt, rola fizjologiczna oraz znaczenie żywieniowe. Omówione zostaną skutki jaki wywołuje niedobór tych substancji w przebiegu procesów metabolicznych a także przełożenie tychże na parametry produkcyjne zwierząt hodowlanych. Przedstawione zostana również mechanizmy fizjologiczne odpowiadające za pobieranie pasz oraz podstawy fizjologiczne trawienia poszczególnych składników pokarmowych przez zwierzęta hodowlane. Omówienie mechnizmów wchłaniania związków powstałych w wyniku działalności enzymów trawiennych będzie tematem kończącym wykłady.Literatura:
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa
2001,2005.
2. Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., Morgan C.A. : Animal Nutrition (Ed), Longman
Scientific and Technical, New York, 1955.
3. Buraczewski S., Ziołecka A. : Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod red.
Omnitech Press, warszawa 1991
Larbier M., Leclerc D., Żywienie drobiu, PWN, Warszawa, 1995Metody oceny:
Ćwiczenia mają chrakter laboratoryjny. Student otrzymuje próbkę paszy i zadaniem jego jest poprawne ilościowe oznaczenie metodami analizy chemicznej składników chemicznych. Uzyskane wyniki analiz laboratoryjnych ( ich precyzja ) oraz wyniki sprawdzianu dotyczącego teorii (zasad) oznaczeń poszczególnych składników sa podstawą do zaliczenia cwiczeń. Egzamin, pytania problemoweUwagi: