Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10026o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Mechanizacja Produkcji Zwierzęcej z Elementami BudownictwaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Marian WierciochJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 - zna teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące budowy, działania i doboru środków energetycznych oraz z zakresu budowy maszyn i wyposażenia technicznego w produkcji zwierzęcej dla różnych grup zwierząt [BH1-W15; R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04].
W02 – posiada podstawową wiedzę z zakresu budowy środków technicznych do produkcji pasz i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego np. mleka[BH1-W14; R1A_W05].
W03 - ma podstawową wiedzę o rozwiązaniach konstrukcyjno – materiałowych budynków dla zwierząt oraz budowli im towarzyszącym w obiekcie inwentarskim; - zna czynniki determinujące lokalizację budynków w obrębie obiektu inwentarskiego z uwzględnieniem rozwoju obszarów wiejskich [BH1-W19; R1A_W07].
Umiejętności:
U01 - posiada umiejętność stosowania i precyzyjnego porozumiewania się za pomocą odpowiedniej nomenklatury w zakresie mechanizacji produkcji zwierzęcej i budownictwa rolniczego [BH1-U02; R1A_U02].
U02 - rozróżnia systemy wykorzystania maszyn i zna ich regulacje w zależności od zmiennych warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej; - wykonuje podstawową obsługę maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej [BH1-U04; R1A_U04].
U03 - posiada umiejętność dokonywania praktycznej analizy stosowania techniki w produkcji zwierzęcej i jej wpływ na wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz [BH1-U09; R1A_U06: BH1-U11; R1A_U06].Kompetencje:
K01 - rozumie zjawiska zachodzące na styku zwierzę i technika stosowana w produkcji zwierzęcej [BH1-K03; R1A_K03].
K02 – potrafi ocenić i wyjaśnić współdziałanie i oddziaływanie maszyn i urządzeń na zwierzęta; - docenia zasady prawidłowej regulacji i dobru parametrów pracy maszyn pod kątem ich efektywnego wykorzystania i ograniczenia negatywnego oddziaływania na zwierzęta [BH1-K04; R1A_K03].
K03 - rozumie konieczność samodoskonalenia się i ciągłego dokształcania w zakresie stosowania nowoczesnych rozwiązań technicznych w produkcji zwierzęcej [BH1-K10; R1A_K07].Wymagania wstępne:
biofizyka, podstawy produkcji zwierzęcej, podstawy produkcji roślinnejTreści kształcenia:
Środki energetyczne i elektryczne stosowane w mechanizacji produkcji zwierzęcej. Transport w budynkach inwentarskich. Budowa, działanie i zasady eksploatacja podstawowych maszyn w produkcji zwierzęcej. Wprowadzanie w produkcji zwierzęcej mechanizacji i automatyzacji w aspekcie zwiększenia efektów produkcyjnych i ograniczenia pracochłonności obsługi. Najnowsze maszyny, urządzenia i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej do przygotowania i zadawania pasz, usuwania odchodów, pojenia zwierząt i doju krów. Podstawy budownictwa rolniczego.Literatura:
1. Dulcet E.: Nowoczesne techniki zbioru zielonek i metody ich zakiszania. Wydawnictwo Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2001.
2. Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z., Wrotkowski K.: Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Wydawnictwo AR w Lublinie, 1999.
3. Kuczewski J., Waszkiewicz Cz.: Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wydawnictwo SGGW Warszawa, 1997.
4. Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M.: Dojarka mechaniczna. Wydawnictwo Pro Agricola Sp. z o.o. Gietrzwałd, 2005.Metody oceny:
Systematyczne pisemne sprawdziany na ocenę oraz 2 kolokwia na ćwiczeniach sprawdzające wiedzę z zakresu ćwiczeń i wykładów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału na konsultacjach. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów na ćwiczeniach i kolokwiów.
Przemiot kończy się zaliczeniem. Sprawdzenie wiedzy z wykładów na 2 kolokwiach przeprowadzonych na ćwiczeniach. Zaliczenie przedmiotu na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów na ćwiczeniach i kolokwiów.Uwagi: