ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10056f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Ocena Surowców Pochodzenia Zwierzęcego
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski


Efekty kształcenia: Student ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zna podstawowe technologie w produkcji surowców zwierzęcych. Student umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego.

Kompetencje: Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości.

Wymagania wstępne: Chów podstawowych gatunków zwierząt i pszczół.

Treści kształcenia: Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.

Literatura: 1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak M.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo - nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000.

Metody oceny: Łączne zaliczenie ćwiczeń i wykładów na podstawie jednego sprawdzianu w formie pytań opisowych, obejmującego zagadnienia omawiane na ćwiczeniach i wykładach. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, w przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia tej części materiału.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny (semestr VII)