ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS10067o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Choroby i szkodniki roślin rolniczych II
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Elżbieta Pląskowska, prof. UPW, dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zna i opisuje najważniejsze choroby roślin rolniczych, rozumie ich epidemiologię, zna etapy przebiegu procesu chorobowego, zna podstawowe taksony patogenów powodujących choroby roślin rolniczych oraz szkodników upraw rolniczych, rozumie zjawiska zachodzące w środowisku pod wpływem mikroorganizmów i szkodników, ma wiedzę o ich znaczeniu dla człowieka i środowiska, zna zagadnienia odporności roślin na choroby oraz szkodniki, zna zagadnienia związane ze szkodami powodowanymi przez stawonogi, nicienie, ślimaki i gryzonie w uprawach rolniczych. Kojarzy zespoły agrofagów poszczególnych gatunków roślin. Opisuje uszkodzenia tkanek roślinnych przez szkodniki. Zna i rozumie modyfikujący wpływ czynników abiotycznych (temperatury, wilgotności, fotoperiodu) na życie, rozwój oraz zakres potencjalnych szkód. Rozumie rolę czynników biotycznych, oraz rolę bioróżnorodności jako czynnika stabilizującego równowagę populacyjną w agrosystemach. Zna biologiczne podstawy szkodliwości owadów. Zna zagrożenia związane ze zmianami antropocentrycznymi oddziaływującymi na zmiany gradacyjne lub ilościowe populacji fitofagów. Rozumie rolę progów szkodliwości jako wartości szacunkowo opisujących zagrożenia. Zna i potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z komunikacją chemiczną owadów oraz innymi metodami lustracji gatunków szkodliwych w uprawie. Rozumie możliwości potencjalnego wykorzystania ich w praktyce Ma podstawową wiedzę z zakresu integrowanych metod ochrony roślin rolniczych

Kompetencje: Student potrafi prawidłowo zdiagnozować najważniejsze choroby roślin rolniczych oraz posiada praktyczną umiejętność rozpoznawania ważniejszych szkodników roślin rolniczych. Rozpoznaje i klasyfikuje podstawowe taksony i zespoły mikroorganizmów chorobotwórczych oraz szkodników występujących na roślinach rolniczych Umie ocenić szkodliwość fitofagów oraz zagrożenia zwiane z ich występowaniem w uprawie. Umie na podstawie progów szkodliwości prawidłowo podjąć decyzję o zwalczaniu oraz uzasadnić prawidłowość swojej decyzji. Planuje proste systemy monitoringu patogenów i szkodników w uprawach rolniczych, potrafi zastosować metody integrowanej ochrony roślin w uprawach rolniczych, umie podjąć działania służące ograniczaniu lub zwalczaniu chorób i szkodników w uprawach rolniczych oraz przechowalniach płodów rolnych. Potrafi sprawdzić jakość przeprowadzonych zabiegów. Potrafi zbierać materiały niezbędne do realizacji zadań inżynierskich. Student rozumie społeczną wagę profilaktyki w ochronie roślin rolniczych, w przypadku wystąpienia chorób i szkodników, podejmuje działania zmierzające do ograniczenia ich nasilenia z wykorzystaniem integrowanych metod ochrony roślin, ma świadomość odpowiedzialności ponoszonej podczas wdrażania metod ochrony roślin przed patogenami i szkodnikami na stan środowiska przyrodniczego, rozumie potrzebę uczenia się i późniejszego dokształcania w zakresie problematyki związanej z diagnostyką i ochroną roślin rolniczych oraz środowiska przyrodniczego, potrafi pracować indywidualnie oraz w zespole, przyjmując w nim różne role. Ma świadomość społecznych korzyści wynikających z aktywnego stosowania integrowanych metod ochrony upraw IPM. Ma świadomość negatywnych skutków nieprawidłowego przechowywania i stosowania środków ochrony roślin. Rozumie ich szkodliwość dla środowiska naturalnego. Potrafi krytycznie odnieść się do nierzetelnych informacji marketingowych dotyczących zagrożeń powodowanych przez choroby i fitofagi oraz konieczności ich natychmiastowego zwalczania (nadużywanie środków ochrony roślin). Rozumie zagrożenia społeczne skażenia produktów roślinnych związane z niewłaściwym stosowaniem środków ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Botanika, Fizjologia i ekobiologia roślin, Mikrobiologia, Wirusologia i bakteriologia, Grzyby chorobotwórcze i organizmy grzybopodobne, Podstawy uprawy roślin rolniczych, Podstawy mikrobiologii, Entomologia ogólna

Treści kształcenia: Studenci poznają choroby różnych roślin rolniczych powodowane przez grzyby, bakterie, mikoplazmy, wirusy, nicienie i pasożytnicze rośliny wyższe. Uczą się również o chorobach powodowanych przez czynniki abiotyczne. Poznają epidemiologię chorób w uprawach polowych, metody stosowane w diagnostyce fitopatologicznej oraz metody oceny stanu zdrowotności roślin w agrocenozach. Rozpoznawanie szkodników. Biologia ważniejszych fitofagów (owadów, roztoczy, nicieni i ślimaków) upraw rolniczych. Wpływ czynników abiotycznych i biotycznych na liczebność i dynamikę występowania szkodników. Wrogowie naturalni fitofagów upraw rolniczych. Metodyka lustracji pól, pobieranie prób, praktyczna ocena zagrożeń powodowanych przez fitofagi.

Literatura: Agrios G.N., 2005. Plant pathology. Elsevier Academic Press, Oxford Borecki Z., 1996. Nauka o chorobach roślin. PWRiL, Warszawa Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., 1991. Choroby roślin rolniczych, Skrypt AR w Poznaniu Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., 1991. Fitopatologia ogólna, Skrypt AR w Poznaniu 3. Fiedorow Z., Weber Z. 1994. Choroby buraka i ziemniaka. Skrypt AR w Poznaniu 4. Kochman J., 1973. Fitopatologia, PWRiL, Warszawa 5. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 1 i 2. PWRiL, Warszawa. 1. Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. , Rechcigl J.E., Rechcigl N.A., Lewis Publishers 2000. 2. Chemical Pesticides, Mode of Action and Toxicology, Stenersen J., CRC Press 2004. Człowiek i owady, Boczek J. Wyd. SGGW, 2001. Entomologia cz. 1 (Entomologia ogólna) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2009 Entomologia cz. 2 (Entomologia szczegółowa) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2010 Insect Ecology. An Ecosystem Approach . Schowalter T.D. 3th edition, Elsevier 2011 Insect Pest Management, Dent D. CAB International, 2000. Nauka o chorobach i szkodnikach roślin, PWRiL, 1976 Nauka o szkodnikach roślin uprawnych, Boczek J., Wyd. SGGW, 1998. Pożyteczne owady i inne zwierzęta, Wiech K., Mediks Plus 1997. Wybrane działy ekologii owadów z uwzględnieniem tematyki dotyczącej ochrony środowiska rolniczego. Opyrchałowa J., WSP Opole, 1994. Zarys entomologii ogólnej , Klimaszewski M.S., Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, 1996.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów, egzamin pisemny z wykładów Umiejętności: obserwacja konsekwencji i spójności działań podczas realizowania zadań w przebiegu ćwiczeń z przedmiotu. Wykonanie projektów z epidemiologii chorób zbóż oraz innych roślin rolniczych na ćwiczeniach Kompetencje społeczne: Wiedza i treści prezentowane i deklarowane w dyskusjach podczas zajęć. Ocena efektów pracy w zespole, ocena poprawności wykonania projektów epidemiologii chorób roślin rolniczych

Uwagi: