Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10007o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
MatematykaKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Mariusz GrządzielJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Ma podstawową wiedzę z zakresu matematyki. Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Matematyka na poziomie podstawowym matury.Treści kształcenia:
Treści kształcenia: Funkcje: liniowa, wielomianowa, wykładnicza, logarytmiczna. Ciągi liczbowe. Granica ciągu. Granica funkcji. Pochodna funkcji. Maksimum, minimum funkcji. Badanie przebiegu zmienności funkcji. Funkcje wypukłe i wklęsłe. Całka nieoznaczona i oznaczona oraz ich zastosowania w geometrii, fizyce, chemii i biologii. Podstawowe pojęcia teorii prawdopodobieństwa.Literatura:
1. Koronacki, J., Mielniczuk, J. : Statystyka dla studentów kierunków technicznych i przyrodniczych, WNT, Warszawa 2001;
2. Kuratowski, K. : Rachunek różniczkowy i całkowy, PWN, Warszawa, 2008;
3. Wrzosek, D.: Matematyka dla biologów, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008.
Metody oceny:
Podczas semestru zostaną zorganizowane dwa egzaminy połówkowe (poza godzinami ćwiczeń i wykładów). Studenci, którzy zdobędą odpowiednią liczbę punktów z tych egzaminów, zaliczą test obejmujący materiał z trzech ostatnich wykładów (pisany na ostatnim wykładzie) i zdobędą ocenę pozytywną z ćwiczeń, otrzymają ocenę pozytywną z egzaminu w ,,terminie zerowym''.
Studentów, posiadających zaliczenie, którzy nie otrzymali oceny z egzaminu w terminie zerowym, obowiązuje pisemny egzamin w sesji egzaminacyjnej. Podczas egzaminu, trwającego 100 minut, studenci rozwiązują zadania oraz odpowiadają na pytania testowe (tzw. otwarte pytania). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać w terminie poprawkowym.Uwagi: