Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10018o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Dobre praktyki w rolnictwie Kierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Danuta ParylakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma wiedzę z zakresu podstawowych zasad gospodarowania w rolnictwie uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i aspektu ochrony środowiska. Posiada podstawową wiedzę z zakresu wykonywania zabiegów ochrony roślin zgodnych z zasadami dobrej praktyki.
Student potrafi uwzględnić aspekty proekologiczne przy podejmowaniu decyzji i prowadzeniu produkcji rolniczej i zabiegach ochrony roślin.
Kompetencje:
Student ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności zawodowej za działania w produkcji roślinnej, szczególnie w zakresie ochrony roślin, wpływające na stan środowiska naturalnego, stosuje się do obowiązujących przepisów prawa.Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej, ochrona środowiska.Treści kształcenia:
Podstawowe założenia polityki zrównoważonego rozwoju w rolnictwie i na obszarach wiejskich: organizacja i zarządzanie gospodarstwem, zasady dobrej praktyki w kolejnych etapach produkcji roślinnej, ochrona bioróżnorodności w krajobrazie i ekosystemie, dobrostan zwierząt). Dobra praktyki w ochronie roślin i doświadczalnictwie. Podstawowe wymogi środowiskowe niezbędne do uzyskania finansowania działalności rolniczej.Literatura:
1. Dobre Praktyki w produkcji rolniczej. Mat. Konf. Nauk., Puławy 3-4.06.1998. IUNG, Puławy, 1998
2. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. MRiRW, Min. Środ., Warszawa, 2002
3. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań, 2007
4. Przewodnik Dobrej Praktyki Organizacji Ochrony Roślin. Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice 2008
5. Wymogi wzajemnej zgodności (cross-compliance). ARiMR, 2008
6. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza, FAPA, Warszawa, 2003
Metody oceny:
Wiedza: zaliczenie wykładów
Umiejętności: ocena ustnej prezentacji
Kompetencje społeczne: umiejętność doboru argumentów w dyskusji
Uwagi: