Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10019o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Biologiczne podstawy żywienia roślin Kierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż. Grzegorz KulczyckiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę z zakresu zrównoważonego nawożenia; zna podstawowe zaburzenia procesów fizjologicznych u roślin spowodowane nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium chemicznym.
Student nabywa umiejętność w przeprowadzaniu prostych zadań badawczych dotyczących procesów mineralnego żywienia roślin, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski. Potrafi w podstawowym zakresie posługiwać się laboratoryjnymi technikami stosowanymi w medycynie roślin; zachowuje zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium.
Kompetencje:
Student rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie problematyki związanej z ochroną roślin
i środowiska. Potrafi pracować indywidualnie oraz w zespole, przyjmując w nim różne role; ma świadomość wspólnej odpowiedzialności za zadania realizowane w grupie
Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, fizjologiaTreści kształcenia:
Podstawy żywienia roślin, skład chemiczny roślin, pobieranie mineralnych składników pokarmowych przez rośliny, rola składników pokarmowych w żywieniu roślin, gleba i jej rola w żywieniu roślin, kwasowość i odczyn gleby, sorpcja jej rodzaje, formy i przemiany azotu, fosforu, potasu, siarki oraz magnezu w glebie, diagnoza wizualnych zaburzeń w odżywianiu roślin, metody określania potrzeb żywienia roślin, nawozy mineralne w żywieniu roślin, nowoczesne technologie żywienia roślin, oddziaływani nawożenia na jakość plonów, nawożenie jako czynnik obciążający środowisko, regulacje prawne dotyczące nawozów i nawożenia.Literatura:
Grzebisz W., 2008. Nawożenie roślin uprawnych. Cz. 1 Podstawy nawożenia, PWRiL. Poznań
Gorlach E., Mazur T., 2001.Chemia rolna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Mercik S. 2002. Chemia rolna, podstawy teoretyczne i praktyczne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Lityński T., Jurkowska H. 1982. Żyzność gleby i odżywianie się roślin. PWN, Warszawa.
Fotyma M., Mercik S. 1992. Chemia rolna. PWN, Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza: Ocena efektów kształcenia na podstawie egzaminu pisemnego.
Umiejętności: Ocena umiejętności w przeprowadzaniu prostych zadań badawczych dotyczących odżywiania roślin.
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności w interpretacji uzyskanych wyników.
Uwagi: