ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20293f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Małgorzata Robak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna szybkie (klasyczne i nowoczesne) metody oznaczania liczby i identyfikacji drobnoustrojów potencjalnie występujących w produktach żywnościowych, surowcach i na liniach technologicznych. Potrafi zaplanować organizację laboratorium mikrobiologicznego dobierając metody i sprzęt zgodnie z obowiązującymi normami, rodzajem badanego surowca, linii czy końcowego produktu żywnościowego. Umiejętności: Student umie zaplanować i zinterpretować badania dotyczące analiz mikrobiologicznych wymaganych dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student zna zasady obowiązujące w pracy w laboratorium mikrobiologicznym i ma świadomość ważności przestrzegania higieny, szczególnie podczas pracy z drobnoustrojami patogennymi.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Znaczenie mikrobiologicznej analizy w technologii żywności oraz przedstawienie dostępnych i szybkich metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji oraz zapewniające końcową jakość produktu. Opis metod oznaczania ilości drożdży i bakterii z uwzględnieniem cytometrii przepływowej, bioluminescencji, DEFT, pomiaru impedancji (BacTrac) oraz metod identyfikacji fizjologicznej (API-bioMerieux), immunologicznej (ELISA, aglutynacja lateksowa, immunomagnetyczna separacja) i genetycznej (sondy genetyczne, rybo typowanie i Hybriscan oraz metody oparte o PCR). Wprowadzenie do mikrobiologii prognostycznej.

Literatura: 1. Rapid methods in food microbiology, Elsevier, Amsterdam, 1989; 2. Rapid microbiological methods for foods, beverages and pharmaceuticals, Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1989; 3. New Techniques in food and beverage microbiology, Blackwell Scientific Publications, London, 1993; 4. Katalogi firm : Merck, Noack, bioMerieux, Sigma, itp. 5. Molecular techniques in the microbial ecology of fermented foods, Springer, NY, 2008. 6. Proteomics of microbial pathogens, WILLEY-VCH Verlag GmbH &Co, Weinheim, 2007.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: