Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20294f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Projektowanie nowych produktów żywnościowychKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Andrzej JarmolukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna zasady i wymagania projektowe konieczne przy opracowywaniu nowych produktów w przemyśle żywnościowym.
Umiejętności:
Student zna zasady projektowania nowych produktów żywnościowych. Umie sporządzać receptury, schematy technologii wytwarzania oraz wdrażać opracowane i zaprojektowane rozwiązania w praktyce przemysłowej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Ukończenie kursu kształtuje zdolności do współpracy w grupie. Pobudza kreatywność i zdolności wykorzystywane przy opracowywaniu nowych, innowacyjnych produktów i technologii wytwarzania żywności.
Wymagania wstępne:
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, Projektowanie technologiczne, Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, Mechanizacja i podstawy automatyzacji, Opakowania żywności, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Marketing, Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego, Higiena i toksykologia żywności, Gospodarka wodno-ściekowa, Informatyka, Standaryzacja i normalizacja, Ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka gospodarki opartej na wiedzy, innowacyjność, innowacje. Sygnały i determinanty dla opracowania nowych produktów – czynniki sukcesu i niepowodzenia. Strategie technologiczne, strategie produktu, strategie zarządzania firmą. Pozyskiwanie technologii, źródła i metody. Proces opracowania produktu - wiedza konieczna, zarządzanie wiedzą, systemy wiedzy, rola konsumenta, kształtowanie cech jakościowych. Wdrażanie technologii - promocja, doskonalenie zarządzania technologią i procesami opracowywania nowych produktów.Literatura:
1. Earle M., Earle R., Anderson A. (2007) Opracowanie produktów spożywczych. WNT, Warszawa; 2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005) Zarządzanie jakością żywności ujęcie technologiczno-menedżerskie. WNT, Warszawa; 3. Zalewski R.I. (2004) Zarządzanie jakością w produkcji żywności. WAE, Poznań, wyd. II zmienione i poszerzone.Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie oceny opracowanej w formie prezentacji PowePoint koncepcji projektu nowego produktu lub innowacji.Uwagi:
Kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)