ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10320o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Chów i Hodowla Bydła
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Marian Kuczaj
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1 – zna ważniejsze rasy i typy użytkowe bydła oraz czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła W2 – ma ogólną wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła W3 – ma ogólną wiedzę z zakresu technologii produkcji mleka i wołowiny W4 – zna podstawy opracowania założeń hodowlanych dla stada bydła i projektu urządzenia fermy bydła Umiejętności: Student U1 – wykorzystuje znajomość ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła U2 – posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej U3 – wykonuje pod kierunkiem nauczyciela proste zadanie projektowe dotyczące hodowli i użytkowania bydła, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski [ U4 – potrafi opracować projekty z zakresu chowu i hodowli bydła

Kompetencje: Student K1 – ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli bydła

Wymagania wstępne: Podstawy hodowli zwierząt, Genetyka, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.

Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła, czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła, rozród bydła, metody oceny wartości użytkowej bydła, technologie produkcji mleka i żywca wołowego, systemy utrzymania bydła, ocena pokroju bydła, praca hodowlana nad bydłem, dokumentacja hodowlana, skup i klasyfikacja mleka oraz żywca wołowego, projektowanie chowu i hodowli bydła.

Literatura: 1. Kuczaj M.: Hodowla i użytkowanie bydła – Wymogi prawne WPR, Wyd. M. Kuczaj Wrocław, 2013; 2. Kuczaj M., Preś J. (red.): Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych poszerzone o metody chowu. Wyd. MedPharm Wrocław, 2014; 3. Kuczaj M.: Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997. Wyd. AR Wrocław, 2001; 4. Grodzki H. (red.): Chów bydła mięsnego. Wyd. WWR Poznań, 2009; 5. Jasiorowski H.: Światowe systemy użytkowania bydła, czyli za krowim ogonem po całym świecie. Wyd. WWR Poznań, 2011; 6. Szarek J. (red.): Chów bydła mlecznego. Wyd. WWR, Poznań 2010.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z: ustnych wypowiedzi (weryfikacja W1, W2, W3, K1); dwóch sprawdzianów pisemnych zawierających po 10 pytań testowych i 5 zadań (weryfikacja W1, W2, W3, U1, U3); zajęć praktycznych w oborze (weryfikacja U2, K1) oraz przygotowania projektu z chowu i hodowli bydła (w terminie 2 tygodni) i przedstawienia go w programie multimedialnym (w czasie ok. 15 minut) (weryfikacja W4, U4). Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału (odpowiedź ustna na 2 pytania problemowe). Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń oraz pisemne zaliczenie egzaminu w sesji egzaminacyjnej (5 pytań problemowych i 2 zadania). Czas trwania egzaminu 1,5 h. Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać w tej samej formie w terminie poprawkowym (po upływie 7 dni od daty I terminu). Minimalny zasób wiedzy i umiejętności na zaliczenie wynosi 60%. W trakcie egzaminu zostanie zweryfikowana wiedza (W1, W2, W3) i umiejętności (U1).

Uwagi: