Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10031f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Biologia Roślin UprawnychKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Marcin Kozak, prof. dr hab. Andrzej Kotecki, dr hab. Józef Sowiński prof. nadzw., dr hab. Władysław Malarz, dr inż. Anna Wondołowska-GraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą biologii rozwoju wiodących gatunków roślin upraw polowych. Zna wpływ zróżnicowanych warunków środowiskowych na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę z zakresu bezpiecznego stosowania przemysłowych środków produkcji (pestycydów, nawozów, itp.) Potrafi zastosować posiadane informacje w pracach projektowych dotyczących technologii uprawy różnych gatunków roślin.
Umiejętności: Student potrafi rozróżniać i oznaczać gatunki roślin uprawnych. Zna i potrafi stosować skalę BBCH do oceny rozwoju roślin. Posiada umiejętność wyboru i oceny gatunków oraz odmian hodowlanych roślin w zależności od docelowego kierunku ich użytkowania i wykorzystania z zachowaniem zasad bezpieczeństwa upraw.
Kompetencje:
Student rozumie konieczność stałego doskonalenia zawodowego w zakresie nauk przyrodniczych. Ponadto potrafi dostrzec problemy na styku produkcji rolnej i ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa żywności.Wymagania wstępne:
Botanika (w zakresie szkoły średniej)Treści kształcenia:
Budowa morfologiczna i anatomiczna roślin uprawnych. Biologia rozwoju. Fazy rozwojowe w skali BBCH. Swoiste cechy odmianowe gatunków upraw polowych. Wykorzystanie roślin w gospodarce narodowej na różne cele. Nowoczesne technologie produkcji a ich wpływ na bezpieczeństwo żywności.Literatura:
1. Gabriel W. 1985. Biologia ziemniaka. PWN, Warszawa
2. Strebeyka P. 1976. Biologia pszenicy. PWN, Warszawa
3. Muśnicki Cz., Bartkowiak-Broda I., Mrówczyński M. 2005. Technologia produkcji rzepaku. Wieś Jutra, Warszawa
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści wykładów oraz ćwiczeń na podstawie przeprowadzonego kolokwium zaliczeniowego.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie rozpoznawania wiodących gatunków roślin uprawnych oraz określenia ich faz rozwojowych w skali BBCH.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i zespołowej studenta oraz aktywności na poszczególnych zajęciach.
Uwagi: