Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10200o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Chów i Hodowla Trzody ChlewnejKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 35 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Damian KnechtJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - zna i charakteryzuje rasy świń utrzymywane w Polsce i na świecie [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01];
W2 - zna parametry w zakresie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej oraz wykazuje znajomość zasad żywienia trzody chlewnej [BH1_W12, R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05];
W3 - ma ogólną wiedzę z zakresu wyposażenia technicznego w produkcji trzody chlewnej i zna technologię produkcji świń [BH1-W15, RIA-W05, RIA-W03, RIA-W04, InzA-W02];
W4 - posiada wiedzę na temat struktury organizacji hodowli trzody chlewnej w Polsce [BH1_W13, R1A_W03].
Umiejętności:
U1 - wykazuje umiejętność analizy każdego etapu chowu z elementami hodowli z uwzględnieniem elementów krytycznych [BH1-U06, RIA-U05, InzA-U05, InzA-U07];
U2 - potrafi opracowywać projekty z zakresu chowu świń uwzględniające strukturę funkcjonowania organizacji hodowlanych w Polsce [BH1-U09, RIA-U06, InzA-U01].Kompetencje:
K1 - rozumie zjawiska rynkowe w otoczeniu podmiotów zajmujących się produkcją trzody chlewnej [BH1_K09, R1A_K06];
K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH1_K02, R1A_K02].Wymagania wstępne:
Przed rozpoczęciem realizacji przedmiotu student powinien znać podstawy ogólnej hodowli i genetyki zwierząt oraz fizjologii świń.Treści kształcenia:
Na kursie przedstawione zostaną czynniki oddziaływujące na chów trzody chlewnej. Studenci zapoznają się z systemami produkcji świń, poznają systemy ich utrzymania oraz metody żywienia poszczególnych grup technologicznych. Słuchacze zaznajomią się z ekonomiką chowu trzody chlewnej i elementami, które mają wpływ na racjonalny i opłacalny odchów prosiąt, warchlaków i tuczników. Przedstawione zostaną najnowsze trendy w hodowli trzody chlewnej i ich wpływ na produkcję towarową.Literatura:
1. Grudniewska B. (red.). Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998.
2. Kondracki S. Chów świń. PWRiL, Warszawa 1998.
3. Szulc T. (red.). Chów i hodowla zwierząt, Wyd. AXA. Wrocław 2005.
4. Pejsak Z. Ochrona zdrowia świń, Wyd. PWR, 2007.
5. Jackson P., Cockroft P. Choroby świń, Wyd. Med. Urban& Partner, 2009.
6. www.polsus.plMetody oceny:
Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1, U2 oraz kompetencje: K1, K2, na podstawie realizowanego projektu indywidualnego obejmującego zakres parametrów chowu i wybranych elementów hodowli trzody chlewnej. Podstawą do zaliczenia U1, U2 i K1, K2, będzie wykonanie projektu, w którym zostanie uwzględnionych 75% parametrów omawianych na ćwiczeniach. Ponadto dodatkowa weryfikacja umiejętności U1 zostanie przeprowadzona w czasie wyjazdu terenowego na fermę trzody chlewnej (5 h). Podstawą zaliczenia będzie pisemne sprawozdanie/raport uwzględniające ocenę użytkowości wybranych osobników. Studenci otrzymają wykaz parametrów użytkowości, które będą musieli ocenić i uwzględnić w raporcie. Podstawą do zaliczenia będzie prawidłowo opracowane sprawozdanie/raport sporządzony na bazie dostępnej dokumentacji fermowej.Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.Uwagi: