Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS20114o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Projektowanie systemów i linii produkcyjnych IIKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Franciszek Molendowski, Dr inż. Jan BernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Z zakresu procesów technologicznych i projektowania linii produkcyjnych przetwórni rolno-spożywczej do produkcji przetworów z surowców roślinnych i zwierzęcych, projektowania zapotrzebowania na surowce do produkcji i zdolności produkcyjnych linii przetwórczych oraz inżynierii przechowalnictwa, wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii produkcji, optymalizacji przebiegu procesów produkcyjnych, zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w przetwórstwie,
Umiejętności:
Projektowanie linii produkcyjnych przetwórni surowca roślinnego i zwierzęcego, nakładów inwestycyjnych i pracy oraz zapotrzebowania na surowiec dla realizacji produkcji linii przetwórstwa spożywczego, umiejętność wyszukiwania, planowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu linii do produkcji przetworów z surowców roślinnych oraz zwierzęcych, nadzorowania istniejących linii produkcyjnych i systemów eksploatacyjnych, umiejętność doboru systemów automatyzacji i robotyzacji linii produkcyjnych do przetwórstwa.Kompetencje:
Ma świadomość: ważności linii produkcyjnych przetwórni rolno-spożywczej dla uzyskania jakości produktu w procesach przetwarzania, odpowiedzialności związanej z wdrożeniem w praktyce do realizacji opracowanego projektu linii przetwórstwa produktów rolniczych, rozumie znaczenie dokształcania i samodoskonalenia zakresie optymalizacji linii produkcyjnych przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych, ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne produkcji wykonywanej przy zastosowaniu linii przetwórstwa spożywczego.Wymagania wstępne:
Podstawy zarządzania oraz organizacji.Treści kształcenia:
Linie produkcyjne i środki techniczne do przetwórstwa rolno-spożywczego, projektowanie wyposażenia linii przetwórni rolno-spożywczej, ocena innowacyjności technologii przetwórstwa, projekt procesu inwestycyjnego linii przetwórni, zapotrzebowanie na surowiec dla przetwórni, planowanie działalności gospodarczej w przetwórstwie rolno-spożywczym.Literatura:
Karpiński T.: Inżynieria produkcji, WNT W-a 2004
Kubiński W: Inżynieria i technologia produkcji, AGH Kraków 2008
Werpachowski W: Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 2011
Bitkowska A. i inni: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie, DIFIN Warszawa 2011
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności wykonania projektu systemu i linii produkcyjnej przetwórni rolno-spożywczej oraz urządzeń do przetwórstwa.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat uzyskiwanych efektów z linii produkcyjnych do przetworzenia surowca rolniczego. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 3. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.Uwagi: