ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10042o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Fizjologia Roślin
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Piotr Stępień
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna przebieg elementarnych procesów fizjologicznych funkcjonujących zarówno na poziomie komórki, jak i całego organizmu roślinnego, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzi roślin na abiotyczne i biotyczne czynniki środowiska. Rozumie mechanizmy reakcji roślin na stosowane nawozy i środki ochrony roślin. Umiejętności: Student umie zaprojektować i samodzielnie wykonać podstawowe eksperymenty laboratoryjne, mające na celu badanie przebiegu procesów fizjologicznych w komórce roślinnej oraz wpływu czynników zewnętrznych na ich funkcjonowanie. Student potrafi oszacować stan rośliny pod wpływem zmiennych warunków środowiska. Student umie wykorzystać zdobytą wiedzę dotyczącą reakcji roślin na czynniki środowiska by właściwie planować, unikając zagrożeń dla bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie funkcjonujących w roślinach procesów fizjologicznych, zachodzących na różnych poziomach organizacji. Identyfikuje zależności zachodzące między biotycznymi i abiotycznymi czynnikami środowiska a rośliną. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie tych czynników na jakość i wysokość plonu. Organizuje i prowadzi badania w zespole. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania. Przestrzega zasad BHP w trakcie wykonywania doświadczeń laboratoryjnych.

Wymagania wstępne: Botanika (anatomia i morfologia), chemia ogólna

Treści kształcenia: Procesy fizjologiczne zachodzące u roślin na poziomie molekularnym oraz organizmalnym, reakcje roślin na abiotyczne i biotyczne czynniki stresowe, wpływ nawożenia, środków ochrony roślin i regulatorów wzrostu na funkcje fizjologiczne organizmów roślinnych.

Literatura: 1. Kopcewicz J., Lewak S. (red.) 2002. Podstawy fizjologii roślin, PWN, Warszawa. 2. Kozłowska M. 2007. Fizjologia roślin. Od teorii do nauk stosowanych, PWRiL, Poznań. 3. Szweykowska A. 1997. Fizjologia roślin, Wyd. UAM, Poznań.

Metody oceny: Zaliczenie laboratorium, sprawozdania z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny.

Uwagi: