ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10044o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Genetyczne Podstawy Biotechnologii
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Renata Galek
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma ogólną wiedzę z zakresu molekularnych podstaw zmienności roślin uprawnych oraz systemów markerów molekularnych. Opisuje procesy genetycznych mechanizmów warunkujących cechy użytkowe, w tym odporności, tolerancji na czynniki biotyczne i abiotyczne. Zna korzyści płynące z wykorzystania różnych metod poszerzania zmienności genetycznej na drodze krzyżowania i indukowania mutacji dla wykorzystania ich w procesie tworzenia nowych odmian. Zna potrzebę analizy kolinearności genomów podczas udomawiania i doskonalenia roślin uprawnych, w tym roślin modelowych. Umiejętności: Student potrafi ocenić przydatność metod biotechnologicznych w ocenie zmienności genetycznej w tworzeniu nowych odmian roślin. Potrafi wykonać pod okiem opiekuna proste zadanie badawcze związane z optymalizacją czynnika mutagennego. Umie wykorzystać testy in vivo i in vitro do selekcji roślin na stresy abiotyczne i biotyczne i dobrać przydatne techniki molekularne. Potrafi przeszukiwać banki genów w poszukiwaniu sekwencji przydatnych do identyfikacji mutacji i selekcji roślin. Zna zasady krzyżowania roślin w celu wyprowadzenia pożądanych rekombinantów. Posiada umiejętność wykazania sposobów identyfikacji korzystnych genotypów roślin uprawnych za pomocą markerów MAS.

Kompetencje: Student ma świadomość mechanizmów genetycznych warunkujących zmienność roślin i rozumie zależności, jakie zachodzą na poszczególnych etapach rozwoju roślin w zależności od ekspresji genów. Rozumie rolę dziedziczenia jądrowego i cytoplazmatycznego w procesie wytwarzania odmian roślin użytkowych. Prawidłowo identyfikuje czy dana cecha jest wynikiem działania genów, czy w znacznej mierze zależy od czynników środowiska i rozstrzyga, jaką przyjąć strategię doskonalenia roślin za pomocą metod biotechnologicznych w zależności od uwarunkowań genetycznych. Zna mechanizmy genetyczne i biochemiczne reakcji roślin na stresy abiotyczne i biotyczne i potrafi to wykorzystać w opracowaniu strategii uzyskiwania bezpiecznej żywności.

Wymagania wstępne: Chemia, biochemia, botanika, genetyka

Treści kształcenia: W ramach prowadzonego przedmiotu zostaną studentom przedstawione uwarunkowania zmienności genetycznej u roślin i jej wykorzystanie w biotechnologii. Transpozony. Metylacja DNA. Analiza genomu u roślin. Markery molekularne w genetyce i biotechnologii roślin. Genetyczne bazy danych. Rola krzyżowania i indukowania mutacji w poszerzaniu zmienności u roślin. Molekularne mechanizmy indukowania mutacji. Rola dziedziczenia cytoplazmatycznego i jądrowego w determinacji cech u roślin uprawnych. Samoniezgodność u roślin. Genetyczne uwarunkowania męskiej sterylności. Odziedziczalność cech. Genetyka a powstawanie nowych odmian – mechanizmy izolacyjne, uwarunkowania dziedziczenia wybranych cech użytkowych roślin, genetyczne źródła odporności roślin na stresy biotyczne i abiotyczne. Metody selekcji dla pozyskiwania roślin tolerancyjnych i odpornych na stresy biotyczne i abiotyczne. Rośliny modelowe w genetyce i biotechnologii roślin.

Literatura: 1) Michalik B. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. PWRiL, 2009. 2) Malepszy S., Niemirowicz - Szczytt K., Przybecki Z. Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin. PWN, Warszawa, 1989. 3) Grzesiuk St., Koczowska I., Górecki R.J. Fizjologiczne podstawy odporności roślin na choroby. Wydawnictwo ART Olsztyn 1999. 4) Avise J.C. Markery molekularne, historia naturalna i ewolucja. 5) Wareing P.F., Philips I.D.J. Regulacja wzrostu i różnicowania u roślin. PWN 1976.

Metody oceny: Zaliczenie laboratorium – raporty z ćwiczeń, kolokwium. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu: praca pisemna (esej)

Uwagi: