Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10052o15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Podstawy Prawa Żywnościowego Kierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta Figurska-CiuraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Po ukończeniu kursu student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. Wskazuje i opisuje podstawowe zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa żywności; Zna, identyfikuje i nazywa rodzaje aktów prawnych, rozpoznaje i opisuje podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce, wskazuje cele i zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności. Student wylicza i opisuje organy urzędowej kontroli żywności funkcjonujące w Polsce, rozróżnia ich kompetencje i charakteryzuje ich działalność.
Umiejętności: Student interpretuje cele i założenia unijnej polityki żywnościowej, wyszukuje akty prawne związane z danym zagadnieniem, posługuje się wybranymi aktami prawnymi w celu rozwiązania podstawowych problemów. Student analizuje akty prawne, sporządza wyciągi z aktów prawnych i potrafi zinterpretować podstawowe przepisy prawa żywnościowego. Student określa i formułuje wymagania dotyczące żywności i higieny produkcji żywności na podstawie przepisów prawa żywnościowego.Kompetencje:
Student jest świadomy znaczenia roli prawa w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, swoich kompetencji, jest otwarty i kreatywny.Wymagania wstępne:
Podstawy prawaTreści kształcenia:
Polityka bezpieczeństwa żywności, podstawy i rys historyczny prawa żywnościowego, Kodeks Żywnościowy. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej i w Polsce. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, pakiet rozporządzeń higienicznych, inne wybrane rozporządzenia UE. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wybrane akty wykonawcze dotyczące wymagań higienicznych, znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, substancji dodatkowych itp. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Cele, zadania, struktura organizacyjna i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce.Literatura:
1.Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej Taczanowski M., Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. 2009,
2. Prawo żywnościowe . zarys prawa polskiego i wspólnotowego Korzycka-Iwanow M., Wydawnictwo prawnicze Lexis –Nexis, W-wa 2007
3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006;
4.. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006;
5. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004;
6. Aktualne akty prawne unijne i polskie.Metody oceny:
egzamin testowy
Metody oceny ćwiczeń: odpowiedzi ustne sprawdziany pisemne, 1 projektUwagi: