Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10058f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Biologiczne Podstawy Hodowli ZwierzątKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Edward PawlinaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna podstawową i uniwersalną terminologię z zakresu hodowli zwierząt; zna typy użytkowe i podstawowe rasy gatunków zwierząt gospodarskich; rozumie zjawisko wzrostu zwierzęcia; zna rodzaje użytkowości, selekcji, kojarzenia i krzyżowania oraz podstawy rozrodu zwierząt; wykazuje się znajomością metod identyfikacji zwierząt.
Umiejętności: Student potrafi przypisać daną rasę do określonego typu użytkowego; umie analizować rodowód zwierzęcia; umie przeprowadzić analizę wzrostu zwierząt; umie obliczyć współczynniki pokrewieństwa i inbredu; potrafi posługiwać się przyrządami zoometrycznymi; umie określić wiek zwierzęcia na podstawie cech zębów.Kompetencje:
Student: rozumie znaczenie zwierząt dla ludzi; ma prawidłowy stosunek do zwierząt; ma świadomość konsekwencji stosowania określonych metod hodowlanych; jest przygotowany do stosowania metod hodowli w stadzie zwierząt.Wymagania wstępne:
Fizjologia, genetykaTreści kształcenia:
Udomowienie zwierząt i jego skutki; wzrost i rozwój; podstawy rozrodu zwierząt; rodzaje użytkowości zwierząt; podział zwierząt gospodarskich na grupy; wartość fenotypowa i genetyczna cechy ilościowej; selekcja; rodzaje kojarzeń i krzyżowań zwierząt; rodowód; rozpoznawanie wieku zwierząt; szacowanie współczynników pokrewieństwa i inbredu; zasady wykonywania pomiarów zwierząt; metody identyfikacji zwierząt.Literatura:
Nowicki B., Kosowska B.: Genetyka i podstawy hodowli zwierząt. PWRiL, Warszawa 1995.
Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E.: Rasy zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
Pawlina E., Kruszyński.: Podstawy hodowli zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, nr 538, wyd. II, Wrocław 2011.Metody oceny:
Metody oceny przedmiotu: kolokwia z wykładów i ćwiczeń, referat
Metody oceny ćwiczeń: kolokwiaUwagi: