ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10058f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Biologiczne Podstawy Hodowli Zwierząt
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Edward Pawlina
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawową i uniwersalną terminologię z zakresu hodowli zwierząt; zna typy użytkowe i podstawowe rasy gatunków zwierząt gospodarskich; rozumie zjawisko wzrostu zwierzęcia; zna rodzaje użytkowości, selekcji, kojarzenia i krzyżowania oraz podstawy rozrodu zwierząt; wykazuje się znajomością metod identyfikacji zwierząt. Umiejętności: Student potrafi przypisać daną rasę do określonego typu użytkowego; umie analizować rodowód zwierzęcia; umie przeprowadzić analizę wzrostu zwierząt; umie obliczyć współczynniki pokrewieństwa i inbredu; potrafi posługiwać się przyrządami zoometrycznymi; umie określić wiek zwierzęcia na podstawie cech zębów.

Kompetencje: Student: rozumie znaczenie zwierząt dla ludzi; ma prawidłowy stosunek do zwierząt; ma świadomość konsekwencji stosowania określonych metod hodowlanych; jest przygotowany do stosowania metod hodowli w stadzie zwierząt.

Wymagania wstępne: Fizjologia, genetyka

Treści kształcenia: Udomowienie zwierząt i jego skutki; wzrost i rozwój; podstawy rozrodu zwierząt; rodzaje użytkowości zwierząt; podział zwierząt gospodarskich na grupy; wartość fenotypowa i genetyczna cechy ilościowej; selekcja; rodzaje kojarzeń i krzyżowań zwierząt; rodowód; rozpoznawanie wieku zwierząt; szacowanie współczynników pokrewieństwa i inbredu; zasady wykonywania pomiarów zwierząt; metody identyfikacji zwierząt.

Literatura: Nowicki B., Kosowska B.: Genetyka i podstawy hodowli zwierząt. PWRiL, Warszawa 1995. Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E.: Rasy zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011. Pawlina E., Kruszyński.: Podstawy hodowli zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, nr 538, wyd. II, Wrocław 2011.

Metody oceny: Metody oceny przedmiotu: kolokwia z wykładów i ćwiczeń, referat Metody oceny ćwiczeń: kolokwia

Uwagi: