Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10059f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Kształtowanie Środowiska PrzyrodniczegoKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student ma wiedzę związaną z naukowymi podstawami kształtowania środowiska przyrodniczego - opisuje zadania stojące przed ochroną środowiska, oddziaływania rolnictwa na środowisko przyrodnicze i kształtowania relacji człowiek-środowisko; Student zna podstawy ochrony środowiska, oraz wpływu przemysłu, transportu i rolnictwa na degradację środowiska. Wykorzystuje w praktyce wiedzę z zakresu ochrony środowiska przyrodniczego.
Umiejętności: Interpretuje i ocenia skutki oraz zagrożenia spowodowane degradacją środowiska naturalnego, posiada zdolność wykorzystania metod bilansowania nawożenia oraz dawkowania środków ochrony roślin; Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze dotyczące ochrony środowiska oraz oddziaływania rolnictwa na środowisko naturalne, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski;Kompetencje:
Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo środowiska otaczającego miejsce produkcji roślinnej i zwierzęcej pod kątem wytwarzania bezpiecznej żywności; Wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy; Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z nie przestrzegania zasad ochrony środowiska;Wymagania wstępne:
Botanika, biochemia, genetyka, fizjologia roślin i zwierząt,Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia – środowisko przyrodnicze, ekosystem, akty prawne dotyczące ochrony środowiska. Czynniki degradujące środowisko i ich skutki. Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb. Rekultywacja gruntów zdegradowanych - metody. Wpływ przemysłu na środowisko naturalne. Zanieczyszczenie wód naturalnych i ich wpływ na środowisko. Źródła zanieczyszczeń powietrza. Zagrożenia dla środowiska związane ze stosowaniem nawozów. Pestycydy, środki ochrony roślin, definicje, podział, znaczenie w ochronie roślin, substancje aktywne, toksyczność, okresy prewencji i karencji. Uwarunkowania prawne w ochronie roślin, zasady stosowania pestycydów. Występowanie pozostałości środków ochrony roślin w uprawach i w żywności.Odpady ich klasyfikacja i recykling.Literatura:
1. Bogacz A., Kabała C., Karczewska A., Szopka K. 2010. Zasoby naturalne i zrównoważony rozwój. Wyd. UP we Wrocławiu
2. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczowski D. 2009. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa 2009.
3. Ilnicki P. 2004. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. Wyd. AR w Poznaniu.
4. Karczewska A. 2008. Ochrona gleb i rekultywacji terenów zdegradowanych. Wyd. UP we Wrocławiu
5. Karg J., Karlik B., 1993. Zadrzewienia na obszarach wiejskich. Wyd. ZBŚRiL PAN, Poznań
6. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. Gleba – woda – powietrze. IUNG, Puławy 1999.
7. Rośliny inwazyjne Dolnego Śląska. PKE, Wrocław 2007.
8. Siuta J. Gleba – diagnozowanie stanu i zagrożenia. IOŚ, Warszawa 1995.
9. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Red. S. Bieszczad, J. Sobota. AR Wrocław, 1999.Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie pisemne
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prezentacja ppt,
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciachUwagi: