Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10061f15Rok / Semestr:
2015/2016 zimowyNazwa:
Zioła i Inne Rośliny UprawneKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Maria Pytlarz-KozickaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student nabywa wiedzę związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin użytkowych. Zna podstawową terminologię rolniczą, systematykę botaniczną, budowę morfologiczną oraz skład chemiczny i wykorzystanie ziół i innych roślin użytkowych; Ma wiedzę z zakresu uprawy i zastosowania poszczególnych gatunków ziół. Kojarzy i opisuje poszczególne gatunki ziół oraz wyjaśnia różnice w ich przeznaczeniu; Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania surowców zielarskich.
Umiejętności: Student posiada umiejętności wyszukiwania potrzebnych informacji do oceny materiału siewnego surowca zielarskiego, jego wartości użytkowej, zastosowania w lecznictwie, kosmetyce oraz kolejności pozyskiwania; Wykonuje pod kierunkiem opiekuna zadania z zakresu sposobu przyrządzania ziół w warunkach laboratoryjnych; Potrafi sporządzać, przetwarzać i analizować dane dotyczące pozyskiwania, uprawy, konserwacji i zastosowania ziół z wykorzystaniem technologii informatycznych i przygotować opracowanie w formie pisemnej; Wykazuje umiejętności wykorzystania zdobytej wiedzy przy tworzeniu prac pisemnych i wystąpień w języku polskim dotyczących zagadnień związanych z uprawą i pozyskiwaniem surowców zielarskich.Kompetencje:
Wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu biologii i dyscyplin pokrewnych, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy; Ma świadomość rozwijania i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu stosowania i przetwarzania surowców zielarskich; Ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie procesów technologicznych dotyczących przetwarzania i konserwacji ziół.Wymagania wstępne:
Botanika, biochemia, genetyka ogólnaTreści kształcenia:
Rys historyczny zielarstwa i ziołolecznictwa. Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania, wykorzystania i przetwarzania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. Wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, budowa morfologiczna, odmiany hodowlane, systematyka i rozwój, kierunki użytkowania i hodowli, podstawowe elementy uprawy.
Wykonanie przez studentów prezentacji wybranych gatunków ziół z opisaniem surowców zielarskich oraz organów i części użytkowych roślin stosowanych w ziołolecznictwie wg podanych założeń.Literatura:
- Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II.
- Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA
- Carlsson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa
- Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL.
- Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO
- Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia WielkaMetody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie ustne + prezentacja dotycząca wybranego gatunku rośliny zielarskiej.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prace w postaci projektów, prezentacja ppt.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i grupowa, dyskusja na ćwiczeniachUwagi: